Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Лікарняний до 5 днів можна відкрити дистанційно – які умови

У Міністерстві зазначили, що впроваджують зміни для спрощення взаємодії пацієнта з лікарем і мінімізації проявів самолікування

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Лікарняний знову можна отримати онлайн

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Зазвичай з настанням перших холодів українці частіше починають звертатись до медичних установ, щоб отримати лікарняний. Але тепер отримати його набагато простіше. Наразі лікарняний до 5 днів знову можна відкрити дистанційно.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я України.

"На період дії воєнного стану повертається можливість пацієнтам з симптомами COVID-19, грипу або ГРВІ відкривати лікарняний дистанційно, як це було під час пандемії", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що в цей період для мінімізації контактів була встановлена норма, що дозволяла лікарю формувати медичні висновки про тимчасову непрацездатність без особистого прийому, на підставі віддаленого зв’язку з пацієнтом і вказаних ним симптомів.

Також лікар мав право відкрити медичний висновок про тимчасову непрацездатність (лікарняний) на період до 5 календарних днів.

"Відтепер норма дистанційної виписки медичних висновків про тимчасову непрацездатність повертається і діятиме на період воєнного стану та протягом трьох місяців після його припинення. Це означає, що у разі наявності симптомів COVID-19, грипу або ГРВІ пацієнт має змогу звернутися до лікаря дистанційно за допомогою засобів телефонного зв’язку, інтернет-телефонії або засобів телемедичного зв’язку, а лікар на підставі звернення та опитування пацієнта відкриє медичний висновок про тимчасову непрацездатність на період 5 календарних днів", – зазначила заступниця Міністра охорони здоров’я України з питань цифрового розвитку Марія Карчевич.

Наголошується, що для призначення лікування лікар може також дистанційно виписати електронний рецепт.

У МОЗ нагадують, що навіть перший електронний рецепт відтепер можна отримати без особистого прийому.

"При цьому ж у разі, якщо дію медвисновку про тимчасову непрацездатність потрібно буде продовжити на період понад 5 календарних днів, пацієнт обов’язково повинен буде з’явитися на особистий прийом до лікаря", – додає МОЗ.

Коли українцям можуть не оплатити лікарняний

Ми вже писали, що українці можуть залишитись без допомоги по тимчасовій непрацездатності, якщо навмисно заподіяли шкоду своєму здоров’ю з метою ухилення від роботи чи інших обов’язків або симуляції хвороби, перебували під арештом і за час проведення судово-медичної експертизи; тимчасова непрацездатність настала у зв’язку із захворюванням або травмою, що сталися внаслідок алкогольного, наркотичного, токсичного сп’яніння або дій, пов’язаних із таким сп’янінням, громадянин отримав травму або захворювання при вчиненні кримінального правопорушення або застрахована особа перебувала у відпустці без збереження заробітної плати, творчій відпустці, додатковій відпустці у зв’язку з навчанням.

Раніше ми вже писали, чи повинні українці платити гроші за ліки та операції. Також ми розповідали, як українським військовим отримати змогу лікуватися за кордоном.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.