Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Про це знають не всі: хто і за скільки зможе докупити страховий стаж

Деякі українці помилково вважають, що не мають права докуповувати стаж

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці зможуть докупити страховий стаж

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці мають право докупити страховий стаж навіть за той період, коли вони не працювали. Такі внески можна сплачувати за той час, коли людина досягнула 16 років.

Про це повідомив Telegram-канал Соціальної інформаційної платформи.

Там навели приклад: якщо у людини перший запис у трудовій книжці з'явився у 23-річному віці, то вона цілком має право сплачувати страхові внески за попередній період (до 23 років). Тобто за той час, коли ще не працювала.

"Ви можете "докупити" стаж за попередні роки, незважаючи на час першого запису в трудовій", – зауважили фахівці.

При цьому договір про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування може бути укладено за дотримання таких двох головних умов:

  1. Якщо особа — людина 16 років.
  2. За періоди, під час яких вона не перебувала в трудових відносинах та не була ФОПом.

Скільки коштує докупити страховий стаж

Спеціальним договором може бути передбачена одноразова сплата єдиного внеску за попередні періоди. При цьому є певні правила щодо розміру внеску.

Річ у тому, що сума за кожен місяць не може бути меншою за мінімальний страховий внесок, помножений на 2. На сьогодні така сума становить 2 948 гривень (1 474 грн × 2). Тобто це мінімальна сума, яку доведеться сплатити.

Хто з українців може втратити стаж

Через повномасштабну війну в Україні деяким підприємствам довелося зупинити свою роботу. Однак через це деякі українці можуть зіткнутися з проблемами у майбутньому – а саме втратити частину страхового стажу, необхідного для призначення пенсій.

Це пов'язано з тим, що людина може втратити стаж роботи, якщо підприємство знаходиться у простої. Для того, щоб працівнику зарахувався повний місяць, йому мають сплачувати офіційну мінімальну заробітну плату – 6 700 грн. При цьому необхідно сплатити мінімальний обов'язковий внесок, який розраховується від мінімальної заробітної плати.

Якщо ж зарплата під час призупинення діяльності була меншою за мінімальну заробітну плату, стаж буде зараховуватися пропорційно. Наприклад, якщо виплачено половину необхідного мінімуму, буде нараховано пів місяця. Тобто деякі українці можуть фактично втратити половину стажу за певний період.

Раніше ми писали про те, чи зараховується робота за кордоном до стажу. Також ми розповідали, що деякі українці можуть помилково втратити робочий стаж.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.