Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пенсії в Україні – як швидко отримати довідки про стаж та зарплату

З'ясовували, які кроки слід виконати на порталі електронних послуг Пенсійного фонду, аби швидко отримати необхідні довідки

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Отримати довідку про стаж та зарплату можна не виходячи з дому

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Довідку про страховий стаж, рівень зарплати (за формами ОК-5 та ОК-7) чи розмір пенсії можна замовити онлайн. За інформацією спеціалістів, отримати необхідні довідки можна через через вебпортал електронних послуг ПФУ.

Про це нагадали в пресслужбі Пенсійного фонду України (ПФУ).

Електронні довідки з QR-кодом мають таку ж законну силу, як і паперові аналоги, підписані уповноваженою особою органу Пенсійного фонду.

Як замовити довідки онлайн

Для того, аби швидко отримати необхідні документи, слід виконати кілька простих кроків:

  • зайти на вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду;
  • авторизуватися в особистому кабінеті за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП) чи BankID;
  • перейти до лівого бокового меню й у розділі "Комунікації з ПФУ" обрати розділ "Запит на отримання електронних документів";
  • заповнити поля розділу запиту та відправити його до Пенсійного фонду України;
  • у розділі "Мої звернення" натиснути на свій запит зі статусом "Виконано", завантажити файл у PDF-форматі та роздрукувати.

Хто отримує 10 місячних пенсій

Раніше ми писали про те, що отримати одноразову виплату в розмірі 10 місячних пенсій можуть працівники комунальних та державних установ.

До страхового стажу зараховують усі періоди роботи в державних та комунальних установах, які вказані в Переліку закладів та установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту та посад, робота в яких дає право на пенсію за вислугу років, затверджених Постановою КМУ від 04.11.1993 року № 909.

Умови для призначення одноразової допомоги

  • якщо призначають пенсію за віком починаючи з 01.10.2011 відповідно до Закону № 1058;
  • якщо на день досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону № 1058, працювали у закладах та установах державної чи комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років;
  • які мають страховий стаж (для чоловіків — 35 років, для жінок — 30 років) на таких посадах;
  • якщо вони до цього не отримували жодної іншої пенсії.

При призначенні пенсії за вислугу років зазначеним у переліку особам допускається підсумовування стажу за періоди їх роботи у закладах і установах освіти, охорони здоров’я та соціального захисту.

Раніше ми розповідали, через які помилки українці втрачають пенсійні виплати. Також ми писали, хто не зможе підвищити свої виплати до виходу на пенсію. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.