Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці можуть втратити половину стажу – в чому причина

Під час війни працівники деяких підприємств можуть втратити свій стаж роботи

Фото: УНІАН, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Деякі українці можуть залишитися без стажу роботи

Фото: УНІАН, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

В Україні через повномасштабну війну деякі підприємства були змушені призупинити свою діяльність. Це може стати причиною виникнення проблем зі стажем у майбутніх пенсіонерів.

Як війна може вплинути на стаж пенсіонерів, повідомили на Соціальній платформі.

Хто може залишитися без стажу

Людина може втратити стаж роботи, якщо підприємство знаходиться у простої. Для того, щоб працівнику зарахувався повний місяць, йому мають сплачувати офіційну мінімальну заробітну плату — 6 700 грн. При цьому необхідно сплатити мінімальний обов'язковий внесок, який розраховується від мінімальної заробітної плати.

У разі, якщо заробітна плата під час призупинення діяльності була меншою за мінімальну заробітну плату, стаж буде зараховуватися пропорційно. Наприклад, якщо виплачено половину необхідного мінімуму, буде нараховано пів місяця.

Який стаж необхідно мати українцю, щоб вийти на пенсію

Щоб вийти на заслужений відпочинок, необхідно досягти пенсійного віку (60, 63 або 65 років) та мати відповідний страховий стаж, який коливається від 30 до 15 років. Наприклад, для виходу на пенсію у віці 60 років потрібно мати не менше 30 років стажу, а для виходу у віці 65 років — не менше 15 років.

Кожного року вимоги до страхового стажу у віці 65 років зростають:

  • 2023 рік — від 15 до 20 років;
  • 2024 рік — від 15 до 21 року;
  • 2025 рік — від 15 до 22 років;
  • 2026 рік — від 15 до 23 років;
  • 2027 рік — від 15 до 24 років;
  • 2028 рік — від 15 до 25 років.

Чи можуть українці переходити з однієї пенсії на іншу

В тому випадку, якщо особа має право на отримання декількох видів пенсій (за віком, у зв'язку з втратою годувальника, по інвалідності), він має право вибрати один з них. Про це йдеться в Законі України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування".

Раніше ми повідомляли, хто має право на надбавку до пенсії на догляд. Також ми писали, що у липні деяким категоріям українців підвищили пенсії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.