Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

ПриватБанк закриває доступ до рахунків – що не можна робити клієнтам

Фінустанова може заблокувати картку, якщо засумнівається у законності операцій

Колаж: Pro Гроші

ПриватБанк блокує доступ до картки через покупки в інтернеті

Колаж: Pro Гроші

На ПриватБанк надійшла скарга від клієнта, який вирішив здійснити покупку онлайн, заплативши велику суму. Але завершити операцію не вдалося через несподіване блокування рахунку.

Деталі розкрили на порталі "Мінфін" у розділі відгуків.

Український державний банк відповідально ставиться до питання безпеки, через що інколи страждають користувачі послуг. Адже коли відбувається блокування рахунку, його відновлення займає досить багато часу та інколи нервів. Наприклад, якщо фінустанова вирішить, що якісь дії на картці підозрілі (які критерії підозрілості – банк не уточнює), то для протидії шахрайству одразу закриває доступ до рахунку.

Клієнтам, які випадково постраждали, доводиться проходити складну процедуру верифікації, що складається з особистого спілкування з оператором через вебкамеру. Подібна історія сталася з українцем, коли він вирішив оплатити дорогу покупку на сайті "Розетка". Загальна сума замовлення становила близько 20 тисяч гривень.

"Але "Приват" вважає, що це дуже велика сума, блокує картку, далі номер телефону, і починається квест на 50 хвилин із спілкуванням з підтримкою та фотографуванням", – написав клієнт банку. Зазначені дії були виконані успішно, картка та номер повернулися у користування, проте покупка завершилася вже через іншу фінансову установу, а саме – Monobank.

Що відповіли у банку

У відповідь на скаргу клієнта представники ПриватБанку зазначили, що процедура верифікації "направлена на протидію шахрайства". Адже часто злочинці отримують доступ до мобільного телефону шляхом перевипуску SIM-картки, тож звичайна перевірка через SMS не є перешкодою для них.

Банк попереджає, що відмова від операцій перевірки може призвести до втрати власних коштів, тож рекомендує запастися терпінням і завжди підтверджувати особу запропонованим шляхом, не наражаючи себе на небезпеку. "В зазначеній ситуації для зняття обмеження ви можете звернутись в наш чат на сайті банку. Вам також знадобиться вебкамера", – уточнили у відповідь.

Нагадаємо, що заблокувати рахунок можуть не лише у випадку використання великої суми коштів за раз. Це часто здійснюють, коли виникають сумніви у достовірності джерела надходження грошей. ПриватБанк послуговується законом "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню поширення зброї масового знищення".

Раніше сайт Pro Гроші писав, що курс долара в обмінниках підскочив. Також ми повідомляли про 5 кроків для покращення будь-якої кредитної історії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.