Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Виправити можна все! 5 кроків для покращення будь-якої кредитної історії

Розповідаємо, як покращити навіть найбільш безнадійну кредитну історію за п'ять кроків

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Кредитна історія змінюється із кожною новою позикою

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Зіпсувати кредитну історію дуже просто і відповідно, втратити можливість взяти позику, яка може знадобитись у будь-який момент. Виправити ситуацію вже не так легко, оскільки банки не хочуть втрачати свої гроші і не довіряють їх тим, у кому сумніваються.

Але покращити свій рейтинг можна, впевнена доцентка кафедри фінансових технологій та консалтингу, бізнес-тренерка та фінансова блогерка Віра Фостяк. Сайт Pro Гроші разом з експерткою склав 5 кроків для покращення вашої кредитної історії.

Крок 1

Уся інформація про кредитування тих чи інших осіб зберігається в Українському бюро кредитних історій протягом 10 років, де і можна подивитись свою історію, розповідає Фостяк. І перше, що ви маєте зробити після виявлення проблеми – вийти на контакт з банком, якому завинили.

Крок 2

На жаль, без погашення усіх попередніх кредитів та позик, говорити про налагодження стосунків з кредиторами неможливо.

Якщо кредитна історія стала поганою з вашої вини, то потрібно спершу погасити ту заборгованість, можливо, домовитись про реструктуризацію. Це один з методів, коли ви зменшуєте платежі і збільшуєте термін. Тут важлива позитивна динаміка.
Віра Фостяк

Віра Фостяк

Доцентка кафедри фінансових технологій та консалтингу, бізнес-тренерка, фінансова блогерка

Є і інші варіанти вирішення ситуації, наприклад, продовження терміну договору, про все треба домовлятися індивідуально. Однак поки ви не закриєте попередні борги, ви не зможете покращити свою кредитну історію.

Крок 3

Всім відомо правило про те, що брати новий кредит для погашення попереднього – погана ідея, яка врешті може загнати вас у боргову яму на все життя.

Але оскільки нам потрібно підвищити свій кредитний рейтинг, у цьому допоможе лише приклад успішного погашення нової позики.

Тут потрібно взяти кредит на мінімальну суму і погасити його у пільговий період, тоді можна взяти наступний, вже на трошки більшу суму, але обов’язково погасити його вчасно, тоді кредитний рейтинг покращиться, – каже Фостяк.

Однак експертка наголошує, що спочатку треба розібратися зі своїм попереднім кредитом, а також не брати наступну позику на велику суму, можна обмежитись кількома тисячами.

Крок 4

У банківських операціях дуже важливий час і за ним вам також потрібно пильнувати, адже погіршити ситуацію набагато простіше, ніж виправити.

Бувають такі ситуації, що ви вносите платіж в останній день пільгового періоду ввечері, а банк зараховує кошти наступного дня і ви знову стаєте поганим позичальником ваша кредитна історія погіршується, – пояснює бізнес-тренерка.

У такому випадку потрібно звернутися до банку або до Українського бюро кредитних історій, щоб вони вказали у вашій історії, що гроші були внесені вчасно, але зараховані пізніше.

Крок 5

Також імідж хорошого позичальника може створити успішне користування кредитним лімітом.

Банк може видати вам кредитний ліміт і з кожним успішним погашенням боргу сума буде збільшуватись, це впливатиме на покращення кредитного рейтингу, – розповіла Фостяк.

Також фінансова блогерка зауважила, що якщо погана кредитна історія сформувалася з вашої вини, то відповідальність за її виправлення лише на вас. Якщо ж така ситуація утворилась з вини банку, а ви все робили вчасно, можна оскаржувати це в Українському кредитному бюро.

Відсутність історії це добре?

Деякі люди помилково вважають, що найкраща кредитна історія – це відсутність взагалі будь-якого досвіду із позиками у банках, але це не так.

Досвід інших країн, зокрема США, каже, що кредитний рейтинг це дуже важливо і деякі компанії навіть враховують його при влаштуванні на роботу нових співробітників. В Україні, звісно, ситуація інша, але банки все одно зважають на це під час розгляду заяв на отримання позик.

На мою думку, краще, коли у вас є певна кредитна історія, оскільки ми живемо в такий час, що багатьом доводиться користуватися різними кредитами, наприклад іпотечними чи споживчими. А щоб взяти кредит на більшу суму, потрібна попередня кредитна історія, – пояснює Віра Фостяк.

Але починати завжди треба не з великих сум, а з найменших або з користування мінімальним кредитним лімітом у 500-1000 грн. На рішення банку про видачу першого кредиту клієнту без історії впливають інші фактори, зокрема, інформація про доходи та платоспроможність позичальника.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чи можна сформувати фінансову подушку на 5-10 років і розповідав, що таке фінансовий план та навіщо він потрібен кожній родині.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.