Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

ПриватБанк перевів кошти клієнта на "благодійність" в США – куди вони зникли

Співробітники банку запевняють, що повернути кошти, відправлені на благодійність, неможливо

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

ПриватБанк без відома клієнта відправив кошти на благодійність

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Клієнт ПриватБанку поскаржився на службу безпеки, яка дозволила здійснити транзакцію невеликої суми в доларах на рахунок католицької церкви в Белмонті, США.

Історію опублікували на порталі Мінфін у розділі відгуків.

Користувач, зареєстрований під ніком Aristoc, розповів, що одного дня з карти списали 3 долари без його відома. Кошти, згідно з інформацією в історії платежів, відправили на рахунок католицької церкви в Белмонті, штат Массачусетс, США. Призначення – благодійність. При цьому система не затребувала від власника підтвердження списання.

"Усього 3 долари, мені не шкода, але як без мого відома хтось розпоряджається грошима? Телефон лежить поряд, ноутбук теж, картка в гаманці, доступу та паролів, крім мене, ні в кого немає. Жодних підписок на сайтах не оформляв. Нехай сума невелика, але як можна з особистої картки робити якісь платежі?", – зауважив клієнт.

Він уточнив, що як тільки помітив відсутність коштів, одразу зателефонував оператору ПриватБанку, який заблокував картку. До всього працівник фінустанови повідомив, що "кошти на благодійність, швидше за все, поверненню не підлягають". Тобто наступного разу, якщо відбудуться списання на більшу суму, клієнту теж ніхто не зможе допомогти.

За словами чоловіка, католицька церква в Белмонті, якій нібито надійшли 3 долари, дійсно існує. Втім назва у призначенні платежі відрізняється однією літерою. Тож постраждалий вважає, що вона не має жодного відношення до ситуації, а гроші зникли через втручання шахраїв.

Що відповіли у ПриватБанку

Як зазначили представники банку, оплата з картки в мережі Інтернет можлива за умови володіння третіми особами персональними даними, зокрема СVV-кодом і терміном дії разом з номером картки. Операція в наземних торгових точках не може бути причиною зникнення коштів, оскільки вона проводиться з присутністю картки або безконтактно через телефон, що також вимагає доступу до рахунку.

Отже, з огляду на описані автором відгуку факти, списання могло відбутися лише через фішинговий (підроблений) сайт. Якщо колись власник картки відвідував неперевірені сайти та вводив особисту інформацію, вона легко могла потрапити до рук аферистів.

В коментарях до відгуку інший користувач порталу попередив, що транзакція лише на 3 долари свідчить про намагання зловмисників перевірити, наскільки легко картка піддається стороннім маніпуляціям. Не виключено, що маючи впевненість в успішності великого списання, шахраї невдовзі спробують його реалізувати.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ПриватБанк відмовляє деяким ФОПам у послугах. Також ми повідомляли, що міжнародні перекази стали доступнішими, та розповідали, яку нову послугу запровадив ПриватБанк.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.