Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

ПриватБанк може відмовити військовим у кредиті – що відбувається

Оскільки закон забороняє банкам знімати штрафи та відсотки з військових, вони відмовляються видавати їм кредити

Фото: Міноборони, УНІАН, НБУ. Колаж: Pro Гроші

ПриватБанк відмовив військовому в кредиті

Фото: Міноборони, УНІАН, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Українське законодавство обмежує фінустановам можливість стягувати відсотки за кредити з військовослужбовців. Через це деяким клієнтам ПриватБанку не вдається підвищити ліміт і скористатися коштами.

Скаргу опублікували на порталі Мінфін у розділі відгуків.

Користувач послуг державного банку розповів, що довгий час не мав проблем з кредитним лімітом. Попри це, що до початку повномасштабного вторгнення він проходив військову службу, ПриватБанк не забороняв користуватися доступним кредитом по карті. При цьому нараховував відсотки та штрафи у разі прострочення обов’язкових платежів.

Але тепер всі ліміти скасовані. Довгий час клієнт намагається достукатися до техпідтримки та з’ясувати, в чому справа, але за аргумент отримує відповідь, що військовослужбовцю не можуть нараховувати відсотки та штрафи. Дійсно, цей момент зазначений у Законі України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей". Втім, наголошує чоловік, в тексті нічого не написано про заборону надання кредитів.

"Я не бачу проблеми та обґрунтованої відмови в ліміті. Дуже сумно, що державний банк не дає можливості взяти звичайний споживчий кредит (оплату частинами) на вигідних умовах, тобто майже безвідсоткових (0,01%), щоб купити необхідні речі. Я не можу під час воєнного стану звільнитися, тільки за станом здоров’я. Єдине, що я зараз бачу як причину відмови – банк не може на мені заробити", – обурливо констатував українець.

Що відповіли у ПриватБанку

У відповідь на скаргу представники ПриватБанку лише зазначили, що відповідно до Закону не мають права нарахувати пеню за карткою "Універсальна". Ситуація безвихідна, оскільки клієнт зможе повернутися до стандартних умов обслуговування з нарахуванням відсотків і збільшенням кредитного ліміту тільки після закінчення строку військової служби.

Зауважимо, що чимало українців скаржаться на маніпуляції фінансової установи з кредитним лімітом. Багатьом клієнтам банк понизив значення до мінімального, аргументуючи це необхідністю, яка виникла після моніторингу і перевірки інформації з різних, не вказаних, джерел. Жодні запити й вимоги повернути колишні показники не спрацьовують, тож людям нічого не залишається, як відмовитись від користування кредитами.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що банкомати можуть позбавити коштів, і розповідав, як реагує ПриватБанк на проблеми клієнтів. Також ми повідомляли, що в деяких українців проблеми з додатком Приват24.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.