Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Клієнт ПриватБанку втратив 10 тисяч гривень – що сталося з його ФОП-рахунком

Ніхто зі співробітників фінустанови не зміг допомогти клієнту та не пояснив причини нецільового списання коштів

Фото: УНІАН, НБУ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Клієнт втратив 10 000 гривень на рахунку ФОП

Фото: УНІАН, НБУ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Клієнт ПриватБанку поскаржився на систему безпеки фінустанови, яка допустила зняття грошей з карти "ключ до рахунку" ФОП через POS термінали в Сполучених Штатах Америки.

Відгук опублікували на порталі Мінфін.

Користувач з ніком VladZ розповів, що протягом кількох днів з його рахунку фізичної особи-підприємця списувалися 50-100 доларів на оплату товарів у торгових точках США. Поки власник карти побачив у додатку транзакції, загальна сума вкрадених коштів склала більше 10 тис. грн. Клієнт одразу заблокував рахунок і подав заявку на повернення фінансів.

Втім через два тижні після блокування надішло сповіщення про нову спробу оплати в американському супермаркеті побутової техніки. Чоловік звернувся в ПриватБанк для оперативного реагування, але у відповідь отримав лише стандартні механічні поради не передавати дані карти третім особам.

Через двадцять днів після подання заяви на повернення банк проінформував користувача послуг про неможливість виконати звернення, не пояснивши причину відмови. "Моя карта весь час знаходилася вдома і ніколи (з самого часу її відкриття в 2019 році) не використовувалася для операцій покупки чи зняття готівки, інтернет-покупок тощо. Яким чином вони могли бути отримані і використані шахраями, мені незрозуміло", – зауважив українець.

Він додав, що взагалі не хотів отримувати пластикову карту для ведення діяльності ФОП, оскільки не було потреби в її використанні. Але ПриватБанк "нав’язав її", аргументуючи тим, що без "ключа до рахунку" неможливо оформити пакет послуг для фізичної особи-підприємця.

Ще однією нав’язаною функцією клієнт назвав дозвіл на застосування за кордоном, що декларується в кабінеті користувача. "По факту, банк самовільно дозволив ці операції і зараз відмовляється від відповідальності за крадіжку коштів", – уточнив чоловік.

Що дозволено робити з картою ФОП

Претензії клієнта є аргументованими, адже "ключ" не дозволяє здійснювати стандартні платіжні операції. Оскільки карта прив’язана до рахунку ФОП, вона забороняє нецільове використання коштів. Для цього потрібно самостійно виводити фінанси на особистий рахунок, бо будь-які витрати повинні пов’язуватися з підприємницькою діяльністю.

Тобто власні потреби, як от покриття ресторанних видатків або придбання продуктів у супермаркеті, не є цільовим призначенням. "Банк має вжити негайних заходів та додатково контролювати ситуацію. Також непогано було б повернути клієнтам втрачені кошти", – констатував автор відгуку.

Та наостанок додав, що співробітники банку – персональний менеджер та оператори кол-центру – не змогли посприяти вирішенню проблеми, а лише відправляли клієнта від одного фахівця до іншого.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ПриватБанк може відмовити військовим у кредиті. Також ми повідомляли, що з терміналів ПриватБанку "випаровуються" гроші.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.