Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Повернення 90-х не буде? Як насправді повинні працювати колектори в Україні

Навіть у представників компаній, які "допомагають" банкам і фінансовим установам повертати борги, є правила діяльності

Фото: скріншот, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Борги в українців можуть "вибивати" колектори, але їхня діяльність обмежена

Фото: скріншот, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні діє закон щодо захисту споживачів при врегулюванні простроченої заборгованості. Він забороняє колекторським компаніям займатися погрозами, шантажем тощо для впливу на боржника. Але на практиці часто порушуються базові правила.

Як саме повинні працювати колектори і що їм заборонено робити, журналісти Pro Гроші дізналися в адвоката юридичної компанії Riyako&Partners Миколи Максимова.

Застосування шахрайських методів стало табу для колекторів, відколи такі установи почали підпорядковуватися НБУ (з 2021 року). Жодні протиправні дії не повинні торкатися українців, інакше вони мають повне праве написати скаргу до Національного банку, поліції та навіть звернутися в суд.

За словами адвоката, існують певні базові речі, про які всі знають, але яких далеко не завжди дотримуються. Серед правил діяльності колекторів такі:

  • телефонувати лише у робочі години, а не пізно ввечері або вночі;
  • не нав’язуватися родичам і друзям боржника, оскільки це порушення конфіденційності;
  • не ображати людину;
  • не застосовувати шахрайські методи впливу, наприклад, підробляти рішення суду тощо;
  • не вчиняти фізичного та морального насилля;
  • відмовитися від залякування і погроз.

Послуги представників колекторських установ повинні зводитися до одного – нагадування у прийнятній формі про сплату боргу. Інакше існує ймовірність адміністративної відповідальності. Якщо НБУ вирішить спір на користь боржника, то може накласти штраф на компанію у розмірі від 51 000 до 102 000 грн.

Як правильно скласти скаргу на неетичного колектора

Раніше ми розповідали, що українцям не потрібно терпіти незаконні дії колекторів. З відсутністю етичних і людських якостей необхідно боротися, це можна зробити за допомогою скарги у контролюючий орган. Але важливо правильно її скласти. Заява має містити такі відомості:

  • інформацію про те, які права споживача були порушені;
  • уточнення про способи, якими порушили права;
  • докази незаконної діяльності фірми;
  • повну назву та адресу;
  • ваші контактні дані;
  • бажану форму зворотного зв’язку (номер телефону, електронну пошту тощо).

Важливо написати звернення у прийнятній формі, без лайливих слів, дотримуючись правил ведення офіційної документації. Цю саму заяву можна зареєструвати у поліції, якщо з боку колекторів надходили погрози або вони вчиняли емоційне/психологічне насилля.

Щоб довести вину, необхідно за можливості фіксувати кожен випадок неправомірних дій. Рекомендується записувати на диктофон телефонні розмови, а на камеру – особисті зустрічі з представниками таких установ, щоб збільшити свої шанси притягнути їх до відповідальності.

Звісно, сам факт наявності заяви не означає, що винні будуть покарані. Колектори можуть заперечувати причетність до злочину та навіть виграти справу, якщо будуть відсутні беззаперечні докази.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ПриватБанк може залучати колекторів для повернення боргу. Також ми повідомляли, що наслідки можуть бути фатальними та розповідали, що загрожує українцям за несплату кредиту.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.