Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Колектори не дають спокою? Як з ними боротися, якщо порушують ваші права

Діяльність колекторських компаній регулює Національний банк, якому можна скаржитися на порушення своїх прав

Фото: УНІАН, Pexels, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

На колекторів, які порушують права, можна писати скаргу

Фото: УНІАН, Pexels, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

До колекторів звертаються фінансові установи та компанії, яким українці заборгували суму за надання послуг. Трапляється, що представники таких фірм можуть перетинати межу закону та діяти неправомірно по відношенню до громадян. В таких випадках потрібно звертатися зі скаргою до НБУ, поліції та суду.

Про це пише юристка Анастасія Шаховець.

У 2021 році набув чинності закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту споживачів при врегулюванні простроченої заборгованості", або як його називають у народі – колекторський закон. Він передбачає захист прав українців, у яких колектори вимагають погашення боргу.

Відколи такі установи почали підпорядковуватися НБУ, їм заборонено погрожувати, шантажувати, дзвонити родичам і друзям з вимогою вплинути на боржника, застосовувати шахрайські методи та вчиняти будь-які інші протиправні дії. Якщо ж компанія не дотримується норм закону, ви маєте право написати скаргу до Національного банку Україні, поліції та навіть звернутися в суд.

Звісно, НБУ не вирішить спір між вами та колекторами, але, виявивши порушення, накладе штраф на фірму чи виключить її зі спеціального реєстру. Відповідно до законодавства недотримання вимог щодо етичної поведінки карається штрафом у розмірі від 3 000 до 6 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – від 51 000 до 102 000 грн.

Як правильно скласти скаргу на колекторів

Українці повинні знати певні правила звернення зі скаргою до регулюючих органів. Зокрема заява має містити:

  • пояснення, які саме права споживача були порушені, та яким способом;
  • докази та свідчення, які підтверджують незаконну діяльність колекторської компанії;
  • повну назву та адресу фірми;
  • ваші контактні дані та бажану форму зворотного зв’язку;
  • нормативну лексику (у висловлюваннях треба дотримуватися правил етикету без образливих слів).

Таку ж заяву можна зареєструвати в поліції за умови, що колектори вчинили злочин, наприклад, вдалися до шахрайства, погроз, емоційного та психологічного насильства тощо. Звісно, не обійдеться без прямих доказів, тому намагайтеся фіксувати подібні випадки на камеру телефону чи записуйте на диктофон.

Розгляд справи судом означає, що на компанію можуть накласти штрафні санкції та зобов’язати виплатити постраждалому відшкодування збитків, заподіяних порушенням прав. Втім пам’ятайте, що звернення в суд, НБУ та поліцію не означає автоматичне покарання, оскільки колектори можуть заперечувати ваші претензії та виграти розгляд, якщо ви не надасте беззаперечних доказів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що з деяких українців заборонили стягувати борги за комуналку. Також ми повідомляли, що ПриватБанк може залучати колекторів для повернення боргу та розповідали, що робити клієнтам.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.