Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

ПриватБанк може залучати колекторів для повернення боргу: що робити клієнтам

Фінустанова не заперечує, що залучила до співпраці колекторську компанію з метою домогтися виплати кредиту

Фото: Pexels, Facebook. Колаж: Pro Гроші

ПриватБанк залучив колекторів для отримання боргу від клієнтки

Фото: Pexels, Facebook. Колаж: Pro Гроші

Клієнтка ПриватБанку поскаржилася на продаж прострочених кредитів колекторам. Вона кілька років виплачувала заборгованість, але фінустанова вирішила залучити сторонню компанію для пришвидшення оплати.

Скаргу опублікували на порталі Мінфін у розділі відгуків.

Користувачка, зареєстрована під ніком Natalia712, розповіла, що протягом двох років стабільно погашала борг, виплачувала всі відсотки. Після початку війни втратила частину доходу, але продовжила частково оплачувати позику. Втім ПриватБанк вирішив заручитися допомогою колекторської фірми, тож продав інформацію про кредит, попри платоспроможність клієнтки.

"Зараз про особистий досвід. Банк продає платоспроможні кредити колекторам. На цьому все. Більше 2 років платити без заборгованості, оплачувати відсотки та частково тіло у воєнний час. Гаразд, продали так продали. Враховуючи, що сума виплачених коштів давно перевищила саме тіло, могли вже й мені продати. Я так розумію, більше не вам повертати борг?", – написала жінка.

Водночас представники фінустанови пояснили, що роблять так у випадку вичерпання методів повернення простроченої суми, для підвищення ефективності роботи із заборгованістю та при економічній недоцільності застосування внутрішніх процедур. Іншими словами, банк не заперечує можливість залучення до співпраці колекторських компаній, якщо клієнти не виконують вимоги за кредитом.

Тоді погашення здійснюється згідно з вказівками нового кредитора. Це дозволено Законами України "Про банки та банківську діяльність", "Про споживче кредитування", регулятивними документами Національного Банку та Кабінету Міністрів.

Реструктуризація кредитів під час війни

Деяким українцям можуть спростити умови погашення споживчих кредитів. Уряд проголосував у першому читанні за законопроєкти №9051 та №9052, що забезпечують внутрішньо переміщених осіб і громадян, які проживають на територіях активних бойових дій, механізмом обов’язкової реструктуризації.

Тобто впродовж воєнного стану та протягом 30 днів з моменту його скасування позичальникам дозволятимуть оформити договір про зміни в умовах кредитування. Можливість діятиме для людей, які отримують матеріальну підтримку від держави чи пенсійне забезпечення як єдине джерело доходу.

Зауважимо, документи також забороняють вимагати прострочений борг кредитору чи колекторам на період воєнного стану і протягом 30 днів після нього.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ПриватБанк переказав кошти клієнта на "благодійність" в США. Також ми повідомляли, що ПриватБанк відмовляє деяким ФОПам у послугах.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.