Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Порушення обіцянок: яка країна не виплачує українським біженцям очікувану допомогу

Документи на фінансову допомогу затвердили на найвищому рівні ще в серпні, але гроші українці так і не отримали

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Люди мали щомісяця отримувати гроші

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Наразі в Іспанії через війну знаходиться чимало українців. Минулого року влада обіцяла їм фінансову допомогу в розмірі 400 євро на місяць. Однак гроші люди так і не отримали.

Про це пише visitukraine.

У червні минулого року уряд Іспанії пообіцяв надавати "найуразливішим" категоріям біженців щомісячну фінансову допомогу. Її мали виплачувати через регіональні адміністрації країни.

Влада Іспанії також пообіцяла сім'ям додаткові виплати в розмірі 100 євро на місяць на дитину. Пізніше у серпні документ затвердили на найвищому рівні.

Однак станом на 3 березня 2023 року українці, які проживають у Валенсії, Мадриді та Каталонії досі й не отримали гроші. Хоча саме в цих містах проживає понад дві третини зі 168 тисяч українців, які перебувають під тимчасовим захистом.

Що каже влада?

У Міністерстві інклюзії, яке відповідальне за виплати коштів, повідомляють, що передало дані регіональним адміністраціям Іспанії ще в жовтні минулого року.

Регіональні чиновники Каталонії, зі свого боку, заявили, що вони звинувачують у затримці центральний уряд і складнощі в документації.

Наразі влада Валенсії та Каталонії розраховує виплатити допомогу протягом місяця.

В якій країні можна отримати додаткові гроші

Раніше ми вже розповідали вам про те, що всі, хто проживає в Австрії не менше шести місяців, а також українці, які переїхали туди з початку 24 лютого, можуть претендувати на бонусну виплату під назвою Klimabonus.

Гроші перераховуються автоматично на ваш рахунок або відправляється поштою. Якщо ви регулярно отримуєте гроші від держави, вам нічого не потрібно робити.

Це стосується, наприклад, пенсіонерів, одержувачів допомоги на дітей і тих, хто отримує спеціальні надбавки.

Виплата становить 500 чи 250 євро. Всі дорослі отримають 500 євро. Неповнолітні одержують половину. З 2023 року розмір виплати залежить від регіону вашого основного проживання.

Детальніше читайте тут.

Чи потрібно декларувати доходи біженців за кордоном

Раніше ми вже писали про те, що понад 8 мільйонам українців довелося виїхати до Європи задля безпеки через повномасштабне вторгнення Росії. Громадяни, які отримали хоча б одну виплату від міжнародних благодійних організацій чи урядів, мають задекларувати цей дохід.

Це можна зробити онлайн через Електронний кабінет на сайті Державної податкової служби України. Для цього потрібно:

  • авторизуватися в Електронному кабінеті;
  • обрати розділ ЕК для громадян;
  • перейти на вкладку Податкова декларація про майновий стан і доходи.

Детальніше про декларування ви можете прочитати в нашому матеріалі.

Раніше ми розповідали, чому виплати ВПО можуть затримувати. Також ми писали, чи можуть ВПО отримати декретні або лікарняні, якщо роботодавець знаходиться в окупації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.