Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Фінансова допомога військовим – хто може отримати додаткові кошти на оздоровлення

Розмір грошової допомоги вам визначають, враховуючи певні критерії, які на це впливають

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Військові мають право на певні грошові виплати

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

При звільненні зі служби військовослужбовець має право на отримання цілої низки виплат. Одна з них – грошова допомога на оздоровлення. Її військовий може отримати після звільнення на підставі наказу командира військової частини.

Така допомога визначена розділом XXIII "Виплата грошової допомоги для оздоровлення" Порядку виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил України та деяким іншим особам, затвердженим Наказом Міністерства оборони України від 7 червня 2018 року № 260.

Розмір грошової допомоги вам визначають з урахуванням:

  • посадового окладу;
  • окладу за військовим званням;
  • надбавки за вислугу років і щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (крім винагород) за займаною посадою.

Військовим, які перебувають у розпорядженні, та тим, які на день підписання наказу про надання допомоги для оздоровлення були звільнені з посади, до місячного грошового забезпечення також додають:

  • посадовий оклад за відповідним тарифним розрядом;
  • оклад за військовим званням;
  • щомісячні додаткові види грошового забезпечення.

Військовослужбовцям, яких звільнили з військової служби з наданням під час звільнення щорічної основної чи додаткової відпустки, яка закінчується наступного календарного року, грошова допомога для оздоровлення в новому році не надається.

В Україні роздають повістки нового зразка. Чи можна відмовитися від "старої"?

Раніше ми вже пояснювали, що в Україні почали вручати призовникам повістки нового зразка. Цей документ відрізняється від старого лише кількома пунктами.

Перша відмінність – у назві. Замість військових комісаріатів – територіальні центри комплектування.

Друга відмінність – збільшилася кількість документів, які необхідно принести до ТЦК для уточнення своїх даних. Тепер треба брати не лише паспорт, військовий квиток й приписне, а й додати ідентифікаційний номер.

Третя відмінність – у повістці нового зразка з'явився пункт, у якому йдеться, що військовозобов’язаний нестиме відповідальність, якщо не з’явиться до ТЦК без поважної причини. Раніше було чітко зазначено, що якщо людина не прибуде, то підлягатиме адміністративній відповідальності.

За словами адвоката, повістки старого зразка втратили чинність та не несуть жодного правового навантаження. Бланками нового зразка вважаються повістки, які були сформовані після 30 грудня 2022 року. Тому, якщо вам вручили документ старого зразка, то ви маєте повне право відмовитися від повістки.

Раніше ми розповідали, чи можна отримати повістку за кордоном. Також ми писали, чому призовникам вручають повістки на вулицях та блокпостах. Більше про мобілізацію читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.