Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Якщо роботодавець в окупації: чи можуть ВПО отримати лікарняні та декретні

В Пенсійному фонді пояснили порядок нарахування допомоги у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності

Фото: УНІАН, УЗ. Колаж: Pro Гроші

Переселенцям пояснили, що буде з деякими виплатами

Фото: УНІАН, УЗ. Колаж: Pro Гроші

Переселенці в Україні, які перебувають або перебували у трудових відносинах та які виїхали з тимчасово окупованих територій і при цьому не змогли отримати від роботодавців страхові виплати у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, можуть отримати кошти від Пенсійного фонду України.

Про це повідомили у пресслужбі ПФУ.

Зокрема, ВПО мають право на такі виплати:

  • допомога по тимчасовій втраті працездатності (лікарняні);
  • допомога по вагітності й пологах (декретні);
  • допомога на поховання (крім поховання пенсіонерів, безробітних та осіб, які померли від нещасного випадку на виробництві).

Як переселенцям отримати виплати

Підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є виданий у встановленому законодавством порядку листок непрацездатності. Такі виплати Пенсійний фонд України призначає і виплачує безпосередньо застрахованим особам, без формування заяви-розрахунку.

Для отримання допомоги працівникам, які переселились з небезпечних територій, необхідно звернутися до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду України й надати такі документи:

  • оригінал і копію довідки про взяття на облік ВПО;
  • оригінал і копію паспорта громадянина України;
  • оригінал і копію довідки про присвоєння ідентифікаційного податкового номера;
  • листок непрацездатності (у разі наявності його в паперовій формі).

Решту необхідної інформації фахівці Фонду самостійно отримають із реєстрів.

Також отримати декретні чи лікарняні мають право українці, які не належать до ВПО, але їх роботодавці знаходяться на тимчасово окупованій території та не можуть виконати обов'язків щодо нарахування та виплати матеріального забезпечення за страховими випадками. У такому разі Пенсійний фонд України також здійснює виплати безпосередньо на рахунки, відкриті в установах уповноважених банків.

Коли українцям можуть відмовити у виплатах лікарняних

Роботодавець може відмовити працівникові у виплаті лікарняних лише за умови, якщо листок непрацездатності не зареєстрований або це зроблено неналежним чином. У всіх інших випадках така відмова незаконна.

В коментарі Pro Гроші голова адвокатського обʼєднання "Кравець і партнери", адвокат Ростислав Кравець пояснив, що відмови від виплат незаконні.

Відмовити у виплаті лікарняного роботодавець може лише, якщо лікарняний не зареєстрований належним чином. Тобто це буде прогулом, – пояснив юрист.

Експерт зазначив, що в інших випадках підстав не здійснювати виплату лікарняних немає.

Юрист радить у разі, якщо роботодавець не здійснює виплати лікарняних, спочатку звернутися з письмовою вимогою до роботодавця щодо здійснення цих виплат. А у разі, якщо роботодавець не реагує на цю вимогу – звертатися до суду щодо примусового стягнення виплат.

Раніше ми писали про те, як українцям виплачують лікарняні з 1 січня. Також ми пояснювали, як відбувається оформлення інвалідності під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.