Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Виплати для біженців за кордоном: українцям пояснили, чи потрібно декларувати доходи

Розповідаємо, що потрібно знати українцям, які живуть за кордоном і отримують там грошову підтримку

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українцям потрібно декларувати отримані за кордоном виплати

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У зв'язку з повномасштабним вторгненням Росії понад 8 мільйонам українців довелося виїхати до Європи задля безпеки. Більша частина європейських країн запропонувала нашим громадянам статус тимчасового захисту, після чого люди почали отримувати фінансову підтримку. Але тепер українці, які отримали хоча б одну виплату від міжнародних благодійних організацій чи урядів, мають задекларувати цей дохід.

Про це розповіла юристка Stron Legal Services Мар’яна Гавришко.

Про які виплати йдеться

За словами експертки, така грошова допомога вважається іноземним доходом, а отже про її отримання необхідно прозвітувати податковій. Тим часом в Україні деякі громадяни щороку подають декларації про майновий стан і доходи. Серед них:

  • фізичні особи-підприємці (ФОПи);
  • люди, які отримують податкову знижку або придбали майно/отримали спадщину, що підлягає оподаткуванню;
  • ті, хто виїхав за кордон на постійне проживання.

Отже, в останній категорії зазначається про українців, які отримали статус тимчасового захисту в дружніх державах. До того ж про це йдеться у статті 179 Податкового кодексу. Та виявляється, що існує виняток щодо оподаткування іноземних доходів.

"Йдеться про осіб та членів сім’ї першого ступеня споріднення, які постраждали внаслідок збройної агресії РФ, та які скористалися правом на тимчасовий захист за кордоном і отримують допомогу від іноземних держав та їхніх державних фондів", – розповіла Мар'яна Гавришко.

Тому українці, які після виїзду за кордон оформили тимчасовий захист в іншій країні, повинні задекларувати грошові виплати як іноземний дохід.

При цьому податок та військовий збір з таких доходів вираховувати та стягувати не будуть. Потрібно зазначити тільки отримання таких коштів як дохід.

Як задекларувати

Це можна зробити онлайн через Електронний кабінет на сайті Державної податкової служби України. Для цього потрібно:

  • авторизуватися в Електронному кабінеті;
  • обрати розділ ЕК для громадян;
  • перейти на вкладку Податкова декларація про майновий стан і доходи.

Відповідно до Податкового кодексу України, податкові декларації подаються за базовий звітний період. Отже, податкову декларацію за 2022 рік потрібно зареєструвати до 1 травня 2023 року.

У електронний бланк необхідно самостійно вписати всі суми отриманих виплат, а також обчислити загальний дохід.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав про запровадження для громадян нового способу для сплати податків. Більше про податки в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.