Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Понад 8 тисяч гривень на "рівному місці": за що під час війни штрафуватимуть українців

Розповідаємо, за які порушення під час війни українців штрафуватимуть на чималі суми

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Депутати підтримали ініціативу щодо запровадження нових штрафі для громадян в умовах війни

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українців штрафуватимуть, якщо вони порушуватимуть порядок і правила використання повітряного простору під час експлуатації безпілотників.

Відповідний законопроєкт №8186 підтримала Верховна Рада 3 травня 2023 року.

Про що йдеться

Як повідомив нардеп Ярослав Железняк, парламентарі погодили правки до Кодексу України про адміністративні правопорушення. Тепер у документі статтю 111 доповнять новими нормами щодо встановлення адміністративної відповідальності за порушення порядку і правил використання повітряного простору України під час експлуатації безпілотного повітряного судна та вчинення такого правопорушення повторно впродовж року.

Які штрафи загрожують громадянам

Українців можуть оштрафувати на суму від:

  • 1 020 до 6 800 гривень, якщо порушення зафіксують вперше.
  • 6 800 до 8 500 грн за повторне правопорушення впродовж року. А ще правоохоронці конфіскують безпілотник.

Покарання за фейки

В Україні можуть запровадити відповідальність за створення, придбання, використання або збут "фейкових" облікових записів, які поширюють неправдиву інформацію, що шкодить суверенітету та територіальній цілісності нашої країни. Так, законопроєкт №9223 передбачає, що у разі відсутності ознак державної зради, порушникам загрожує штраф у розмірі від 17 000 до 51 000 гривень або виправні роботи. Якщо правопорушення вчинити повторно – можна загриміти за ґрати на строк від 3 до 5 років.

А особам, які користуються чат-ботами для поширення "фейкової" інформації, яка підвищить рівень соціальної напруги, порушить конституційні права і свободи громадян, або буде загрожувати національній безпеці, загрожуватиме штраф до 17 000 гривень або виправні роботи.

Які ще штрафи з'являться в Україні незабаром

У липні 2023 року набуде чинності Закон України "Про управління відходами". Передбачається, що для громадян України посилять відповідальність за деякі порушення. Наприклад:

  • за псування, забруднення та засмічення сільськогосподарських та інших земель хімічними речовинами та відходами громадян та посадових осіб пропонують карати на суму від 1 700 до 6 800 грн, а ФОПів — від 4 250 до 8 500 грн;
  • за порушення вимог управління відходами під час їх збирання, перевезення та оброблення — громадяни сплачуватимуть від 1 700 до 6 800 грн штрафу, посадові особи — від 17 000 до 51 000 грн, ФОПи — від 4 250 до 8 500 грн.

Раніше ми розповідали, який штраф для пішоходів вигадали в Україні. Також ми писали про новий штраф для підприємців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.