Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям підготували нові штрафи під час війни — на які суми каратимуть і за що

Розповідаємо, які штрафи вже незабаром можуть з'явитися в Україні, кого саме будуть штрафувати й на скільки

Фото: Pro Гроші, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українців каратимуть штрафами за несортовані відходи

Фото: Pro Гроші, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні планують запровадити штрафи для громадян, які не сортують побутові відходи. Відповідний Закон України "Про управління відходами" набере чинності 9 липня 2023 року.

Про це заявив в інтерв'ю виданню Телеграф заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Євген Федоренко.

"Це імплементація базової рамкової директиви ЄС про управління відходами. Закон набирає чинності з 9 липня 2023 року. Але для того, щоб він запрацював, необхідно ухвалити мінімум три десятки нормативно-правових актів, які детально регулюють кожну сферу", — пояснив чиновник.

За його словами, мова про створення законодавчого підгрунтя для залучення інвесторів в розбудову системи управління відходами. Крім того, на думку Євгена Федоренка, держава повинна створити стимули, аби українці були зацікавлені у сортуванні сміття.

"Наприклад, за відсортовані відходи людина може платити менше, а за нерозділені, – більше. Така схема працює в країнах ЄС. Там ще є різні ціни, величезні штрафи, якщо дізнаються, що ти залишив не там пакунок або здав невідсортоване сміття. Так, наприклад, відбувається в Німеччині та Австрії", — зазначив він.

Як штрафуватимуть українців

Проєкт Закону України "Про управління відходами" передбачає внесення змін у Кодекс України про адміністративні правопорушення та посилення відповідальності за певні порушення. Наприклад:

  • за псування, забруднення та засмічення сільськогосподарських та інших земель хімічними речовинами та відходами громадян та посадових осіб пропонують карати на суму від 1 700 до 6 800 грн, а ФОПів — від 4 250 до 8 500 грн;
  • за порушення вимог управління відходами під час їх збирання, перевезення та оброблення — громадяни сплачуватимуть від 1 700 до 6 800 грн штрафу, посадові особи — від 17 000 до 51 000 грн, ФОПи — від 4 250 до 8 500 грн.

Які ще штрафи загрожують українцям і чому

Раніше сайт Pro Гроші розповідав про те, що українців хочуть змусити платити за відсутність ліцензії, яка дозволяє бурити свердловину. На думку автора проєкту, запровадження ліцензування припинить діяльність щодо буріння артезіанських свердловин в Україні.

Відповідно, ідея полягає в тому, щоб відкоригувати Кодекс України про адміністративні правопорушення і внести в документ описи наступних штрафних санкцій:

  • за буріння свердловин для видобутку підземних вод без ліцензії на провадження відповідного виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню згідно із законом – від 17 до 34 тис. грн, а у разі повторного порушення – від 51 тис. грн;
  • за незабезпечення ліквідаційного санітарно-технічного тампонажу свердловин для видобутку підземних вод після припинення їх використання – штраф від 34 до 51 тис. грн, за повторне порушення впродовж року – до 68 тис. грн.

Ще ми писали, який новий штраф вигадали для пішоходів. Також нагадаємо, як можуть покарати батьків за шкільні прогули дітей.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.