Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні запровадили новий штраф для ФОПів: за яке порушення платитимуть підприємці

Розповідаємо, за яке порушення ФОПів можуть оштрафувати на 680 гривень і навіть більше

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні з'явилися нові штрафи для ФОПів

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні ФОПи та особи, які займаються незалежною професійною діяльністю, з 1 квітня 2023 року повинні повідомляти про свій статус банки, інші фінансові установи, небанківських надавачів платіжних послуг, емітентів електронних грошей, в яких такі особи відкривають рахунки/електронні гаманці.

Про це йдеться у Законі України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо платіжних послуг", який набрав чинності 12 січня цього року.

Якщо ФОПи та громадяни, які займаються незалежною професійною діяльністю ігноруватимуть вимогу, їх можуть оштрафувати на 680 гривень за кожне встановлене порушення.

Які ще штрафи загрожують ФОПам під час війни

За словами податкового консультанта Михайла Смоковича, підприємців продовжують штрафувати попри війну та воєнний стан. Тож ФОПи повинні сплачувати за такі порушення:

  • за невчасну подачу звітності ФОПом. Його розмір складає 340 гривень. Ці штрафи зазвичай нараховують із письмовим повідомленням, тому, скоріш за все, вам на Укрпошту прийде лист про нарахування штрафу. Проте, часто ці листи губляться або навіть не відправляються. Тому побачити свій штраф можна у кабінеті платника у розділі "Розрахунки з бюджетом". "Проте, ці штрафи зараз нараховують дуже мало та не виключено, що Податкова схвалить рішення не нараховувати їх на період дії воєнного стану", — наголосив експерт.
  • За невчасну сплату податків для ФОПів 3 групи — відомо, що з 1 липня 2022 року обов'язково платити Єдиний податок вчасно. Якщо сплатити його невчасно, можна отримати штраф. Якщо протермінування менш як 30 днів, штраф складе 5% від невчасно сплаченої суми, якщо протермінування понад 30 днів – штраф 10%. Однак, локально Податкова може схвалити рішення ці штрафи поки не виставляти. Вони можуть бути нараховані вже після завершення воєнного стану, уточнив Смокович.
  • ФОПам 1 та 2 групи варто пам'ятати, що сплата Єдиного податку поки що для них є виключно добровільною справою, жодних штрафів у разі протермінування платити не доведеться.

Що зміниться в оподаткуванні впродовж 2023 року

Наразі для підприємців усіх груп змінили ліміти доходів. Вони не можуть перевищувати наступні значення:

  • 1 118 900 грн (167 мінімальних зарплат) – 1 група;
  • 5 587 800 грн (834 мінімальних зарплат) – 2 група;
  • 7 818 900 гривень (1 167 мінімальних зарплат) – 3 група.

Раніше ми розповідали, який штраф загрожує за несплату єдиного податку. Також ми писали, яке покарання може отримати ФОП, якщо не буде платити податки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.