Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Підвищення мінімальної зарплати: скільки будуть платити українцям у 2024 році

Пропонуємо також дізнатися, на що вплине підвищення мінімального розміру заробітної плати

Фото: УНІАН

В Україні підвищення мінімальної зарплати відбудеться в два етапи

Фото: УНІАН

У 2024 році українців чекають зміни у розмірі мінімальної заробітної плати. Це передбачає проєкт державного бюджету на наступний рік, який був затверджений Верховною Радою в жовтні під час першого читання.

Сайт Pro Гроші, ґрунтуючись на законопроєкті держбюджету, розповідає, як відбудеться підвищення мінімальної заробітної плати.

Як змінюватиметься мінімальна зарплата

Зміни розміру мінімальної оплати праці будуть відбуватися кількома етапами. Вже з 1 січня 2024 року розмір мінімалки зросте до 7 100 гривень. Це перше підвищення, яке стане доступним для українців.

Однак це не кінець змін. На наступному етапі до цієї суми додадуть 900 гривень. Таким чином, після другого підвищення, яке заплановане на квітень 2024 року, мінімальна заробітна плата складатиме вже 8 000 гривень.

На що вплине підвищення мінімального розміру зарплати

Зростання мінімальної зарплати має свої важливі наслідки. По-перше, її розмір використовуватиметься для розрахунку податків для фізичних осіб-підприємців. Тобто це вплине на обсяг єдиного соціального внеску (ЄСВ), який підприємці зобов'язані сплачувати до бюджету за кожного працівника.

З 1 січня 2024 року за одного найманого працівника підприємець буде сплачувати 1 562 гривні, а у квітні ця сума зросте до 1 760 гривень. Порівняно з поточним розміром внеску, який становить 1 474 гривні на одного працівника, це означає додаткові витрати для підприємців.

Крім того, підвищення мінімальної зарплати також вплине на розмір прожиткового мінімуму. Він визначається урядом і використовується для розрахунку деяких соціальних виплат та допомоги.

Деяким українцям збільшать зарплату

Україна мотивує фахівців для роботи на звільнених територіях через збільшення зарплат. Міністерка Ірина Верещук наголосила на важливості створення кадрового резерву для деокупованих населених пунктів та похвалила приклади таких міністерств як НАДС, МОЗ і МОН. Держслужбовці, освітяни та медичні працівники, які обирають роботу на цих територіях, отримають підвищення зарплати у півтора раза або навіть удвічі, в залежності від ризику бойових дій. Крім того, працівники кадрового резерву отримають житло.

Раніше ми повідомляли, як українці можуть відкладати гроші з мінімальної зарплати. Також ми з'ясували в економіста, як коливання курсу долара впливає на оплату праці.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.