Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деяким українцям підвищать зарплату за однієї умови – кому платитимуть більше

Аби мотивувати громадян приєднуватися до кадрового резерву, їм запропонують покращені умови праці

Фото: НБУ/Flickr

Деяким українцям хочуть підняти зарплату вдвічі

Фото: НБУ/Flickr

Україна продовжує відвойовувати окуповані території в росіян. Зрозуміло, там є необхідність у працівниках державних органів, освітньої та медичної галузі. Щоб мотивувати українців формувати кадровий резерв для роботи в деокупованих населених пунктах, їм платитимуть вищі заробітні плати.

Про це повідомила міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук сказала на брифінгу.

Відомо, що всі міністерства повинні створити резерв працівників для роботи на ДОТ. Причому деякі відомства уже показали власним прикладом, що така концепція можлива.

"Хочу відзначити трійку лідерів – НАДС, МОЗ і МОН. Своїм прикладом вони показали, що сформувати кадровий резерв для роботи на деокупованих територіях можливо і необхідно. Дякую їм за таку важливу роботу, яка пришвидшить відновлення України", – зауважила Ірина Верещук.

Але щоб краще мотивувати людей приєднуватися до команди фахівців, передбачається збільшення зарплати. Це стосується якраз держпрацівників, спеціалістів освітньої та медичної сфери. Їм підвищать заробітні плати у півтора чи два рази, залежно від місця перебування. Плюс на ДОТ співробітники кадрового резерву матимуть житло.

"Вдвічі більша зарплата на територіях, де ведуться бойові дії, і в півтора рази, якщо там можливі бойові дії. На місцях керівники намагаються забезпечити житлом та усім необхідним", – уточнила міністерка.

Власне, у медиків уже існує так звана система відряджень на прифронтові території, куди відправляють працівників терміном на 2-4 тижні з ротацією. Мова орієнтовно про понад тисячу людей з усієї України, які добровільно зголосилися їхати на ДОТ.

Зарплата деяких медиків може зрости

Раніше ми розповідали, що на сайті Федерації профспілок України (ФПУ) розмістили проєкт Постанови Кабінету Міністрів щодо підвищення середнього окладу керівникам медичних закладів. Мова про збільшення суми на 5 514 грн, тобто до 33 188 грн. В Уряді це рішення обґрунтували тим, що в умовах війни саме від керівництва залежить якісне функціонування установ.

Що стосується інших працівників галузі, то в них середня зарплата по Україні така:

  • медичний персонал – мінімум 13 500 грн;
  • фармацевти та лікарські посади – понад 20 000 грн;
  • медсестри і медбрати в зонах ведення активних бойових дій – від 18 000 грн;
  • медики, які надають екстрену допомогу пораненим на фронті – від 28 000 грн;
  • бойові лікарі на прифронтових територіях – 23 000 грн.

Зауважимо, наступного року в Україні планують підвищити розмір мінімальної заробітної плати. Це відбудеться у 2 етапи – з 1 січня та з 1 квітня. Спочатку сума становитиме 7 100 грн (у 2023 році мінімалка дорівнює 6 700 грн), а через кілька місяців виросте до 8 000 грн.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українці можуть безплатно здобути дефіцитну професію і розповідав, де отримати ваучер. Також ми повідомляли, в яких країнах Європи вчителі отримують найбільші зарплати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.