Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Долар в житті українців – як впливає вартість валюти на зарплату

Заслужений економіст України також розповів, чи можуть громадянам змінювати розмір зарплат через коливання курсу долара

Фото: Pexels

Економіст розповів, чи впливає курс долара на зарплату українців

Фото: Pexels

Валютний курс долара має значний вплив на економіку України та його коливання суттєво відзначаються на житті населення через. Тому питання, чи впливає вартість іноземної валюти на зарплати українців, є актуальним.

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков допоміг з цим розібратися в коментарі сайту Pro Гроші.

Як впливає курс долара на зарплатню українців

За словами економіста, вплив курсу долара на заробітну платню українців розглядається з різних ракурсів. Існують дві основні ситуації, коли йдеться про заробітну платню в іноземній валюті:

  • перша – це ті люди, які отримують свою зарплату в доларах і продовжують її отримувати. Однак, щоб скористатися цією зарплатою, їм потрібно обмінювати її на гривні за поточним курсом. Це означає, що залежно від того, як курс долара коливається, вони можуть отримувати більше або менше гривень за свою роботу;
  • друга ситуація стосується тих, хто отримує заробітну плату в гривнях, але вони прив'язані до долара, і кожного разу громадянин отримує зарплату як еквівалент якоїсь виплати в іноземній валюті. Ця ситуація вже більш гнучка, оскільки курс гривні до долара може коливатися, і це впливає на розмір зарплати в гривні.

Якщо зарплата не прив'язана до долара, то тут вмикається складова, яка пов'язана з тим, щоб отримати прибуток, з якого потрібно платити заробітну плату. Зараз це досить специфічна оплата праці, тому що плаває курс, прибутку може бути як більше, так і менше. Тому що все ж таки складова імпорту та складова курсу гривні до долара є практично в будь-якому сегменті національної економіки.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Олексій Плотніков сказав, що курс долара безперечно впливає на заробітні плати українців, але це відбувається по-різному. Усе залежить від того, яку саму зарплату отримує громадянин, як вона прив'язана до іноземної валюти та в якому ступені вона залежить від курсу гривні до іноземних валют, особливо при плаваючому курсі.

Чи можуть роботодавці змінювати розмір зарплат через коливання на валютному ринку

Важливим аспектом є можливість роботодавців "гратися" з сумами зарплат через постійні коливання на валютному ринку. Для невеликих структур, особливо тих, які виплачують зарплату в конвертах, це можливо і реально. Вони можуть пристосовувати розмір зарплати під курс долара, хоча це вимагає внесення відповідних змін і адміністративних процедур.

Для великого підприємства, для того, щоб на момент виплати зарплати змінити суму у відповідності того, що змінився курс, потрібно видавати наказ, треба працювати з бухгалтерією. Тобто ці незначні зміни, які зараз відбуваються, вони не так сильно впливають на розмір зарплати.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Роботодавцям у такому разі простіше виплачувати фіксовану суму, ніж кожен місяць підлаштовуватися під курс долара. Проте, при значних і раптових змінах на валютному ринку, таких як долар, наприклад, виходить за позначку 39-40 гривень, роботодавці можуть бути змушені внести корективи до розміру зарплати.


Отже, вплив курсу долара на заробітну платню українців є складним і залежить від багатьох факторів, включаючи специфіку отриманої зарплати, її прив'язку до іноземної валюти та загальну економічну ситуацію в країні. Тому важливо слідкувати за курсом долара та враховувати його можливий вплив на особистий бюджет.

Раніше ми дізналися в економіста, які є перспективи заробітку на купівлі та продажу доларів. Також ми писали, як насправді потрібно зберігати долари.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.