Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Рада схвалила бюджет на 2024 рік у першому читанні – що відомо

Далі Кабінет міністрів має опрацювати документ з врахуванням висновків та пропозицій

Фото: Верховна Рада

Парламент у першому читанні прийняв проєкт бюджету на 2024 рік

Фото: Верховна Рада

Український парламент 19 жовтня в першому читанні прийняв проєкт держбюджету на 2024 рік. Це важливий крок у бюджетному процесі країни, який буде мати великий вплив на економічний розвиток і життя громадян.

Сайт Pro Гроші розповідає, що відомо про голосування за держбюджет на 2024 рік.

В першому читанні 285 парламентарів підтримали проєкт державного бюджету на наступний рік. Тепер Кабінет міністрів перегляне цей документ з урахуванням висновків та пропозицій і має провести остаточне голосування за бюджетний проєкт до 20 листопада.

У цьому документі передбачено наступні фінансові показники на 2024 рік:

  • доходи державного бюджету становитимуть 1 746,3 мільярда гривень;
  • видатки складуть 3 308,9 мільярда гривень;
  • дефіцит досягне 1 593,6 мільярда гривень.

Варто зазначити, що на 2024 рік встановлено обмеження для максимальної кількості працівників Бюджетної служби України (БЕБ), зменшивши її чисельність з 4 000 до 1 400 осіб.

Скільки голосів надійшло від різних фракцій

Найбільшу кількість голосів проєкт бюджету отримав від фракції "Слуга народу", яка підтримала його із загальною кількістю 200 голосів. Також підтримку виразили інші фракції та позафракційні депутати наступним чином:

  • "Платформа за життя та мир" – 17 голосів;
  • "За майбутнє" – 14 голосів;
  • "Голос" – 16 голосів;
  • "Довіра" – 16 голосів;
  • "Відновлення України" – 11 голосів;
  • "позафракційні – 11 голосів.

Фракції "Європейська солідарність" та "Батьківщина" не надали жодного голосу в підтримку проєкту держбюджету на 2024 рік.

Рада ухвалила зміни до Держбюджету-2023

На засіданні Верховної Ради, що відбулося 6 жовтня, парламент прийняв у другому читанні та в цілому законопроєкт №10038, який передбачає збільшення видатків державного бюджету на поточний рік для потреб оборони України.

За ці зміни проголосували 313 народних депутатів. Витрати державного бюджету зростуть на 322,6 мільярда гривень, із яких 303 мільярди буде спрямовано на потреби оборони держави. Ці зміни також встановили два історичних рекорди для України: загальні витрати бюджету становитимуть вперше більш ніж 3,39 трлн гривень, а дефіцит стане понад 2 трлн гривень.

Раніше ми повідомляли, що в НБУ пояснили, як уникнути економічної кризи після війни. Також ми писали, що буде з пенсіями деяких українців у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.