Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як відкладати кошти з мінімальної зарплати – експерт розкрив головні правила

Експерт вважає, що відкладати гроші можна навіть з невеликим заробітком, треба просто знати декілька правил

Фото: Unsplash

Як українцям заощаджувати кошти

Фото: Unsplash

У 2023 році багато українців отримають виплати та фінансову допомогу. Але громадяни також можуть заощаджувати кошти, навіть отримуючи невеликі зарплати. Головне дотримувати певних звичок у своєму житті.

Такі поради надав фінансовий консультант Андрій Омельченко для "Факти".

Як українцям заощадити

Омельченко радить регулярно відкладати 10% свого заробітку.

"Якщо у людини навіть мінімальна заробітна плата, яка наразі в Україні становить 6,7 тис. грн, то 670 грн – це дійсно невелика сума. Це не 5 тис. грн, наприклад. Але це дійсно золоте правило, яке допоможе почати заощаджувати, – пояснює експерт.

Він зазначає, що така звичка може бути некомфортною, тому вводити її потрібно поступово. Наприклад, почати з невеликого відсотка – 2-5% або навіть 1% від мінімальної зарплати, що вже буде своєрідним внеском. Важливо саме запустити процес.

Також експерт радить використовувати електронну скарбничку на карті. Тобто, коли надходить зарплатня – 10% автоматично капають на "банку".

"У нас з дівчиною є така гра, ми з нею виділили купюру "друг", це 10 грн. Тобто, якщо розраховуємося у магазині готівкою і нам дають 10 грн, то ми їх одразу відкладаємо у скарбничку. Ми так за рік назбирали приблизно 15 тис. грн. Додали до цієї суми та поїхали до Карпат відпочити. Також це допомогло нам, коли був локдаун і декілька днів не працювали банкомати. На той час там було 5 тис. грн, тож ми змогли ними розраховуватися", – розповів фахівець.

На думку Омельченка, збирати гроші краще в тій самій валюті, в якій надходить зарплата. Тобто для офіційно працевлаштованих українців – у гривнях. Винятком можуть стати лише заощадження для дійсно великих покупок.

"Якщо людина постійно купуватиме-продаватиме валюту, вона втрачатиме... У разі довгострокових покупок – машини чи квартири – доцільно купувати валюту. Але тоді ви повинні дати собі установку, що не будете її продавати, якщо побачите новий телевізор чи планшет", – пояснив фахівець.

Він додав, що відкрити депозит у банку на рік під якийсь відсоток, бо це допоможе трошки підзаробити.

"Якщо ми накопичили вагому суму грошей, то ми можемо купити ті самі облігації – державні, військові. Вони зараз дають дуже гарний відсоток, якщо не помиляюся, це 18% річних. Навіть у банках немає такої відсоткової ставки", – каже експерт.

Також Омельченко наголошує, що важливо контролювати власні витрати та не робити емоційних покупок. Експерт також радить приходити до магазину зі списком.

"Але це не свідчить про те, що потрібно себе у всьому обмежувати, наприклад, відмовлятися від філіжанки кави. Купуйте, але поставте за мету – не більше від однієї чашки на день, а зекономлене – відкладайте", – зазначає фахівець.

До того ж Омельченко радить розпочати пошук додаткового джерела доходу, наприклад, згадати свої таланти та перевести їх у грошовий еквівалент. Чи продати те, чим давно не користуєтеся, наприклад, одяг. Так звільниться простір для нового. Плюс вдасться відкласти більше.

На чому ще можуть економити українці

Раніше ми вже писали, що українці зможуть економити 50% на електроенергії. Заощадити на електроенергії можна за допомогою двозонних лічильників. Вартість його встановлення недешева, але в одному з регіонів українці можуть отримати такі лічильники безплатно.

Жителям Івано-Франківської області розпочали безплатно встановлювати смартлічильники. Вже близько 25 000 споживачів отримають пристрої.

Зазначається, що за допомогою такого лічильника можна вдвічі зменшити вартість електроенергії, яка використовується з 23 години вечора до 7 години ранку, а це суттєво зменшить рахунки за світло.

Раніше ми писали про те, куди зараз краще вкласти свої заощадження. Також ми пояснювали, чи потрібно зараз змінювати валюту.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.