Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Переживемо і таке: що буде з доларом, цінами і зарплатами українців у 2023 році

Повномасштабний напад Російської Федерації на Україну змінив життя кожного в цій державі, але яким би не було майбутнє, здаватись ніхто не збирається

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Наступний рік не буде легшим за цей, але Україна здатна витримати все

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Для України 2022 рік був складним воєнним періодом, який почався в лютому і з різними трагедіями та перемогами триває досі. Надзвичайно складним був рік і для економіки нашої держави, але попри все фінансовий сектор встояв. Банки продовжують працювати, ті, хто має роботу, продовжують заробляти, проходять багато грошових операцій і всі системи в строю. І навіть вдається утримувати курс долара.

Та що нас чекає вже у новому році? Редакція Pro Гроші зібрала усі прогнози від експертів і розповідає, яким буде курс долара, ціни і зарплати у 2023 році.

Що з валютою


Поточний рік закінчується з показниками, які тримаються вже тривалий час без особливих змін: офіційний курс долара з липня зафіксований на рівні 36,56 грн/дол., у банках він тримається з осені на рівні 39-40 грн/дол., така ж приблизно ситуація, до 41 грн/дол., зберігається в обмінниках і на чорному ринку.

І саме з цим усім ми зайдемо у новий рік. За прогнозом Германа Марченко, директора департаменту казначейства Акціонерного Товариства "КОМІНБАНК", є кілька чинників, які допомагатимуть утримувати американську валюту на такому рівні:

  • кроки НБУ, завдяки яким вдається утримувати баланс між попитом і пропозицією на готівкову валюту, зберігати стабільний офіційний курс та облікову ставку на рівні 25%;
  • міжнародна фінансова допомога, зокрема великий пакет макродопомоги ЄС Україні у 2023 році обсягом 18 млрд євро.

Масовані обстріли, великі відключення електроенергії по країні і наслідки цього всього можуть сколихнути курс і збільшити чи зменшити, однак у дуже малих проміжках.

Але це не означає, що така стабільність зберігатиметься увесь рік. У держбюджеті 2023 прописано, що долар у першому півріччі може зрости до 42 грн/дол. А до кінця року він зросте орієнтовно до 45 грн/дол. Але такий прогноз приблизний, адже поки невідомо, скільки ще триватиме війна, які ще наслідки будуть через обстріли і яке взагалі майбутнє нас чекає.

Якими будуть ціни


Велике зростання вартості майже всіх товарів і послуг торкнулося не лише Україну. За останні кілька десятиріч світова інфляція сягнула найвищих рівнів. Одна з найпотужніших причин – збройна агресія Росії, санкції проти неї та складні взаємопов'язані економічні проблеми.

Власне в Україні річна інфляція у листопаді сягнула 26,5%. У другому півріччі почалось своєрідне відновлення, поступово відновив роботу бізнес, запрацював експорт зернових, люди загалом пристосувалися. Хоча й нові труднощі додали обстріли критичної інфраструктури, а внаслідок цього і відключення електроенергії.

Через збільшення витрат на забезпечення підприємств електроживленням зростає ціна і для споживача. Цей тренд зберігатиметься і на початку 2023 року, хоча й не впливатиме весь рік.

У грудневому звіті Національного банку ідеться, що стримували весь цей час інфляцію підвищена до 25% облікова ставка, пригнічений попит, фіксація тарифів на житлово-комунальні послуги. Більшість цих чинників і далі утримуватимуть ціни.

Далі, як пояснюють в НБУ, найбільше на ціни продовжить впливати таке:

  • руйнування виробничих потужностей;
  • порушення логістики;
  • зростання виробничих витрат;
  • обмежена пропозиція окремих товарів;
  • руйнування енергетичної інфраструктури.

Але загалом регулятор прогнозує, що інфляція сповільнюватиметься у 2023 році. У НБУ прогнозують, що за підсумками наступного року інфляція сягне 20,8%, МВФ – 22,5%, Мінекономіки – 28%. Але хоча й показник не має бути надто високим, для споживача все одно це означає збільшення витрат і зменшення купівельної спроможності. При тому, що із зарплатами ситуація буде не найкраща.

Що буде з доходами


У Міністерстві економіки прогнозують, що рівень безробіття у 2023 році становитиме 28,2%. Уже зараз за підсумком року він є таким же. А навіть у тих, хто має роботу, розмір реальних зарплат постійно зменшується. Також є багато компаній, які змушені переводити працівників на неповний робочий тиждень, урізати виплати чи скорочувати штат. Проблем піддає й енергетична криза.

Експертка з працевлаштування Валентина Бардадим раніше розповідала нам, що доходи працівників уже не будуть такими стабільними та конкурентними, як до повномасштабного вторгнення. Навіть якщо рівень зарплат по Україні не впаде, то і зростати він теж не буде. Вона каже, що ми відкотимося до показників 2014-2015 років, і у кращому разі це буде падіння до 2016 року в доларовому еквіваленті.

Загалом у держбюджеті на наступний рік ідеться про те, що середня зарплата по Україні зросте до 18 тис. грн. Але це підвищення знівелюється високою інфляцією.

Також нелегко буде бюджетникам. Наприкінці грудня було укладено меморандум у рамках нової Моніторингової програми для України від МФВ, згідно з яким зарплати скоротять на 27%. Але ідеться не тільки про зменшення зарплат, а і скорочення штату в різних організаціях.

Це пов'язано з тим, що МВФ відмовився надавати Україні новий кредит, а отже державі потрібно збільшити податкові надходження у бюджет. Основна мета меморандуму – скоротити різницю між доходами і бюджетними видатками. І це змушені робити через подібні скорочення. Якщо ми виконаємо умови фонду, то нам таки дадуть черговий кредит.

Загалом якщо говорити про економічну ситуацію, то ми стійкі і в умовах, у яких опинилися, тримаємось надзвичайно добре. Попри все, з чим нам доводиться стикатися, треба працювати далі. Перемога у війні коштує дуже дорого, і платити доводиться на жаль і життями людей, але і грошима. Щоб все це було, ніщо не має зупинятися.

Кардинальні зміни вже будуть тоді, коли війна взагалі буде завершена. От тоді можна буде казати, що ми опинимося в іншій реальності. Тобто, поки триватиме війна, ми будемо в такій же ситуації, в якій перебуваємо зараз, – розповів нам фінансовий аналітик Олексій Кущ.

Так, з невеликими змінами в кращу чи гіршу сторону попереду у нас криза, яку ми точно здатні пережити.

Раніше ми розповідали, що кожен має зробити з фінансами перед Новим роком та що буде з банками у разі блекауту.

А більше про економічні прогнози читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.