Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Золота жила для українців: на які професії буде шалений попит у 2023 році

Разом з експерткою розбираємось, у яких галузях буде найкраща ситуація із працевлаштуванням та збільшенням зарплат

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У певних сферах буде стрімке підвищення зарплат

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Разом із війною до України прийшла жахлива криза на ринку праці. Роботу втратили сотні тисяч людей, підприємства зупинили свою діяльність, а багато роботодавців залишились на окупованих територіях.

Здавалося б, найгірше вже позаду, адже економіка увійшла в новий ритм і почала підлаштовуватись під суворі реалії. Але чи справді безробіття та скорочення зарплат пройшли свою найгіршу точку? Сайт Pro Гроші поспілкувався з експерткою із працевлаштування Валентиною Бардадим і розповідає, які професію будуть найбільш затребуваними у 2023 році, хто може розраховувати на підвищення зарплати і як зміниться ця сфера взагалі.

Тенденції на ринку праці

Бардадим одразу зазначає — професії, пов’язані із критичною інфраструктурою, та виробничі посади будуть затребуваними.

Думаю, що все більше жінок почнуть опановувати "традиційно чоловічі" професії, в яких будуть дуже успішними, оскільки професійність не має гендеру, віку та будь-яких інших обмежень.
Валентина Бардадим

Валентина Бардадим

Експертка із працевлаштування

Важливим напрямком для розвитку після війни має стати оборонна промисловість, переконана експертка.

Також нам знадобиться відновлення земельних ресурсів, оскільки величезна кількість орних земель зараз не в кращому стані. Знову ж таки – дорожнє будівництво, залізниці. Їм, крім відновлення, потрібне ще й оновлення.

Після війни збільшиться попит і на медичних працівників, оскільки стрес, пережитий багатьма людьми, зокрема дітьми, серйозно позначається на їхньому ментальному та фізичному здоров'ї, — пояснює Бардадим.

ТОП затребуваних професій в Україні 2023

Експертка виділила основні галузі, де особливо цінуватимуть професійні кадри.

Професійні військові. У зв’язку з нападом на Україну військ РФ тепер усім стало зрозуміло, що без доброї армії країні завжди загрожуватиме небезпека з боку підлих сусідів.

Медики, особливо кардіологи, реаніматологи, хірурги та медсестри — такі фахівці з добрими знаннями та досвідом будуть потрібні країні, і зарплата їх значно підвищиться.

Психологи. Багатьом людям, які пережили жахи війни, ще тривалий час знадобиться допомога психологів та психотерапевтів. Тому здобути нову професію або підвищити рівень вже наявної — більш ніж актуально на сьогодні й на майбутнє.

Будівельники. Найбільш потрібними будуть усі будівельні спеціальності для відновлення України після війни, а це точно справа не на один рік. Інженери, проєктувальники, архітектори, дизайнери, а також представники робочих спеціальностей (маляри, штукатури, лицювальники) завжди знайдуть собі роботу в Україні майбутнього. Також у 2023 будуть дуже затребувані будівельники мостів та доріг.

Логісти. Щоб досягти хороших результатів у постачанні продукції, необхідних матеріалів для будівництва, ремонту, відновлення інфраструктури, продовольчого забезпечення країни, потрібна хороша логістична система. Тому фахівці цієї галузі будуть дуже потрібні після війни в період відновлення України, та й багато років після цього.

Енергетики. У ході війни не лише Україна, а і вся Європа зрозуміла, що потрібно шукати джерела своїх енергетичних ресурсів, щоб не залежати від сусідів, особливо таких неблагонадійних, як Російська Федерація. Тому у сфері енергетики на країну чекає прорив, і фахівці у цій галузі будуть особливо затребуваними.

Інженери, науковці, розробники у сфері оборонної промисловості завжди знайдуть роботу в Україні завтрашнього дня. Будуть потрібні приватні компанії, які зможуть якісно виконувати державні замовлення в цій галузі. Тут же знайдуть застосування й військові з досвідом ведення бойових дій.

Викладачі. Щоб побудувати Україну майбутнього, яка буде на голову вище за ту, якою вона була до війни, буде потрібна безумовно якісна освіта для здобуття висококласних фахівців у всіх перерахованих галузях. Вчителі, викладачі повернуть собі колишню престижність. А їхня робота стане затребуваною та оціненою належним чином.

Що буде з зарплатами?

Заробітні плати, особливо у галузях, що є критичними для економіки, будуть зростати різними темпами, зазначає експертка. У приватному секторі більш жваво, у державному — зважаючи на можливості держбюджету. Наразі зростання заробітних плат буде залежати як від наданої допомоги Україні, так і від швидкості відновлення економіки.

Нам потрібно змиритись з тим, що доходи працівників уже не будуть такими стабільними та конкурентними, як до повномасштабного вторгнення, особливо, враховуючи інфляцію. Тому рівень заробітної плати може лишатись на такому ж рівні, — розповідає експертка.

Наступного року прогнозується зменшення обсягів виробництва до 25% та скорочення економіки країни на 30%. Спад економіки, на жаль, розвіює сподівання щодо збільшення заробітних плат. По рівню зарплатні ми відкотимося до показників 2014-2015 років, впевнена оглядачка ринку. У кращому разі це буде падіння до 2016 року в доларовому еквіваленті, з огляду на умови та виклики сьогодення.

Раніше сайт Pro Гроші також писав, завдяки чому Україна зможе перевернути світову торгівлю у 2023 році й розповідав, що буде з цінами на продуктовий кошик після Нового року.

Більше економічних прогнозів на наступний рік ми розповіли у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.