Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Переселенців чекають зміни: як будуть отримувати пільги та на що їх можна буде витрачати

Держава постійно змінює правила отримання коштів, аби ви мали простіший доступ до грошей

Колаж: Pro Гроші

Пільги можна буде отримати лише готівкою

Колаж: Pro Гроші

Через повномасштабне вторгнення Росії в Україну чимало людей отримали статус вимушено переміщеної особи. Відтепер вони мають право на різні пільги та грошову допомогу. Але держава постійно коригує доступ до коштів, аби полегшити його для українців.

Як діє система пільг зараз і як ви можете отримати допомогу, розповідає "На пенсії".

Чи можете ви отримати пільги

Тепер гроші надаються не тільки за зареєстрованим місцем проживання пільговика, але й за місцем фактичного проживання. Для цього вам треба мати довідку про взяття на облік ВПО або інший документ, що може підтвердити фактичне місце проживання.

Якщо ж у вас немає таких довідок, то треба скласти акт обстеження матеріально-побутових умов, де ви живете. В документі потрібно повідомити:

  • Прізвище, ім’я, по батькові; інформація про зареєстроване та фактичне місце проживання пільговика;

  • Інформацію про інших осіб, які фактично проживають на житлоплощі (прізвище, ім’я, по батькові, родинний зв’язок з пільговиком).

Додаткові зміни

З грудня 2022 року планують виплачувати пільги виключно готівкою. Після того, як ви отримаєте гроші, то маєте самостійно ними сплачувати за комунальні послуги. Ті кошти, які вам вдалося зекономити, можете витратити на власні потреби.

Як ВПО подати повторну заявку на допомогу

Раніше ми розповідали, що ті, хто подав заявку через "Дію" і не отримав грошей до 30 квітня, можуть зробити це повторно.

Зробити це можна до 1 жовтня. Для цього необхідно:

  • особисто звернутися до органу соціального захисту;
  • надіслати заяву поштою в зручний орган соцзахисту.

Крім того, ВПО треба буде надати додаткову інформацію, яка підтверджує факт подання заявки через "Дію". Після отримання вашого звернення органи соцзахисту зобов'язані його прийняти та розглянути.

Виплату мають призначити протягом 10 днів з часу отримання заяви. Її розмір 3000 грн для людей з інвалідністю та дітей. Інші ВПО отримуватимуть кошти у розмірі 2000 грн на особу.

Чому вашу заяву можуть не прийняти

Є два випадки, які трапляються з ВПО найчастіше:

  1. В управліннях соцзахисту відмовляються приймати повторні заяви від тих ВПО, які вже подавали їх через "Дію" до 30 квітня, але не отримали допомоги. Але люди не завжди можуть довести факт подачі першої заяви.
  2. Також відмовляються приймати заяви на облік у тих ВПО, які не мають реєстрації проживання на ТОТ (тимчасово окупованих територіях, – ред.) або у зонах бойових дій. Відповідно, не ставши на облік, переселенець не може розраховувати на допомогу.

Нагадаємо, де є пільги у українців у Європі та пільгова іпотека для обмеженого кола.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.