Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

НБУ знизив облікову ставку: коли запрацюють зміни та що треба знати українцям

Серед основних причин рішення – швидке зниження інфляції та відносна стабільність курсу валют

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

15 вересня облікова ставка буде дорівнювати 20%

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Національний банк України знову вирішив понизити облікову ставку. Раніше показник зменшили з 25% до 22%, а 14 вересня регулятор прийняв рішення встановити 20%. Воно набере чинності 15 вересня.

Про це йдеться на офіційному сайті НБУ.

Основними причинами такого рішення є ситуація з курсом валют в Україні та швидкі темпи зниження інфляції. Саме завдяки сповільненню інфляції НБУ має змогу продовжити цикл зниження облікової ставки, щоб зберегти для українців привабливість гривневих заощаджень.

"Такий крок підтримає відновлення економіки та водночас не створюватиме загроз для макрофінансової стабільності. Загальна тенденція до зниження інфляції зберігатиметься. Але потенціал її швидкого сповільнення майже вичерпано", – зауважили в повідомленні.

У серпні інфляція в річному вимірі сповільнилася до 8,6%. Плюс Нацбанк здійснював заходи для стійкості валютного ринку, що посприяло покращенню курсових очікувань. Звісно, деякі загрози для економіки залишаються, серед них такі:

  • зменшення чи повна втрата фінансової підтримки від міжнародних союзників;
  • виникнення додаткових бюджетних потреб у різних сферах (оборонній, соціальній, енергетичній тощо);
  • поновлення дефіциту електроенергії через ракетні обстріли російських окупантів;
  • ускладнення з експортом агропродукції.

Як зазначили в НБУ, ставка за тримісячними депозитними сертифікатами дорівнюватиме обліковій ставці. Тоді як за депозитними сертифікатами овернайт її знизили до 16%, а за кредитами рефінансування – до 22%.

Ще одна зміна, яка набуде чинності з 18 вересня, стосується вкладень банківських установ у тримісячні депсертифікати. Регулятор знизив частку залишків строкових депозитів фізичних осіб, що враховується під час розрахунку ліміту вкладень банків, з 70% до 35%. Іншими словами, фінустановам доведеться більше конкурувати за клієнтів і нарощувати портфелі строкових депозитів.

Нові повноваження для НБУ

Раніше ми розповідали, що у парламенті зареєстрували законопроєкт про передання Національним банком України заставного майна (отриманого в рахунок погашення кредитів) до Міністерства оборони. Авторами ініціатив виступили народні депутати:

  • Олександр Завітневич;
  • Данило Гетманцев;
  • Федір Веніславський.

Якщо документ приймуть, ним внесуть зміни до ЗУ "Про Національний банк України". Регулятор отримає можливість набувати будь-яких прав та активів з метою покриття заборгованості. Це майно на правових підставах будуть передавати Міноборони, але тільки в період воєнного стану.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що економічна ситуація в Україні стає краще і розповідав, чи буде подальше зниження облікової ставки. Також ми повідомляли, що буде з депозитами та інфляцією через зниження облікової ставки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.