Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

НБУ пом'якшив валютні обмеження – до чого готуватися українцям

Також Нацбанк розширив перелік медичних послуг, для оплати яких фізичні особи можуть переказувати кошти за кордон

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Перед українцями постануть зміни

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Нацбанк України продовжує поетапно скасовувати валютні обмеження. Йдеться про ті, які були запроваджені після початку повномасштабної війни проти РФ. Зокрема, НБУ пом'якшив низку валютних обмежень, що також несуть за собою зміни для українців.

Про це повідомляє пресслужба установи.

Клієнти купуватимуть іноземну валюту в готівковій формі в межах суми, яка визначається як сума таких складових:

  • сума залишків готівкової іноземної валюти станом на 13 квітня 2022 року;

  • обсяг перевищення купівлі готівкової іноземної валюти над обсягом її продажу за всіма іноземними валютами, який розраховується, починаючи з 13 квітня 2022 року та протягом наступних операційних чи робочих днів;

  • 120% від обсягу купівлі безготівкової іноземної валюти у фізичних осіб за всіма іноземними валютами, що розраховується починаючи від 13 квітня 2022 року та протягом наступних операційних чи робочих днів.

У Нацбанку додають, що сума складових розраховується в доларовому еквіваленті. Його, своєю чергою, обчислюють на підставі офіційного курсу гривні до іноземних валют.

Також НБУ розширив перелік медичних послуг, для оплати яких фізичні особи можуть переказувати кошти за кордон. Наприклад, в оновленому переліку з'явилися послуги з реабілітації, а також послуги з придбання протезів та їхніх комплектуючих, встановлення, сервісного обслуговування та ремонту.

Зниження облікової ставки

Нацбанк з 15 вересня 2023 року знизив показник облікової ставки до 20%. Основними причинами такого рішення є ситуація з курсом валют в Україні та швидкі темпи зниження інфляції.

Завдяки сповільненню інфляції регулятор має змогу продовжити цикл зниження облікової ставки, щоб зберегти для українців привабливість гривневих заощаджень.

Чому листопад несе загрозу курсу долара

Раніше журналісти Pro Гроші запитували у члена Економічного дискусійного клубу Олега Пендзина, який місяць до кінця року може бути найбільш небезпечним для валютного ринку. На думку експерта, це листопад, і причина – закінчення бюджетного процесу до 15 грудня.

"Тобто з 15 числа припиняються всі операції, і валютний курс практично не рухається. Виходить, що листопад у нас традиційно найнебезпечніший з точки зору курсового руху. В такому випадку долар може змінити показники як у бік зниження, так у бік зростання", – повідомив Олег Пендзин.

Українцям потрібно з обережністю планувати будь-які операції з доларами, щоб не втратити свої заощадження. Краще відкласти великі задання до грудня, коли на ринку з’явиться відносна стабільна ситуація і можна буде спрогнозувати наступний день.

Раніше ми розповідали, що НБУ хоче скасувати фіксований курс долара. Також ми писали, які повноваження хочуть розширити для Нацбанку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.