Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Отримати більше, ніж заплатив: як вигідно повернути неякісний товар в Україні

Розповідаємо, як українці можуть повернути свої гроші за неякісний товар та скільки часу на це передбачено законодавством

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Повернути неякісний товар в плюс для себе

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

За законом, українці, які придбали не якісний товар в супермаркетах, магазинах чи інших пунктах продажу, мають право повернути його продавцеві та отримати свої кошти назад. В деяких випадках можна отримати навіть більше сплаченої суми.

Про це повідомили експерти "Захисту прав споживачів" у своєму Telegram каналі.

Відповідно, якщо придбаний товар виявиться не належної якості, а недолік продукту виник з вини виробника, а не споживача, тоді покупець має право повернути сплачені за нього кошти або обміняти його на аналогічний товар.

Пунктом 7 статті 8 Закону України "Про захист прав споживачів" визначено, що під час розірвання договору купівлі-продажу покупець може:

  • повернути суму, що зазначена на ціннику, якщо ціна товару збільшилася;
  • повернути суму зазначену в чеку, якщо вартість товару зменшилася.

"Отже, якщо ціна товару в день розірвання договору купівлі-продажу зменшилася, покупець має право отримати повну суму сплачених коштів, вказаних у розрахунковому документі", — запевняють експерти.

В повідомлені також зазначено, що у випадках, коли ціна товару в день розірвання договору купівлі-продажу збільшилася, покупець має право отримати назад суму, яка зазначена на ціннику, навіть якщо вона буде більшою ніж та, яку заплатив споживач.

Повернути назад сплачені гроші за товар покупець може протягом семи днів з моменту звернення, а якщо покупка була здійснена в інтернет-магазині — протягом 30 днів з моменту покупки.

Які товари краще не замовляти на OLX

На даному сайті можна придбати практично все що завгодно, але є перелік товарів, які краще онлайн не купувати. Щоб зберегти свої нерви та фінанси, краще відмовитись від онлайн замовлення та відати перевагу офіційним магазинам якщо:

  • плануєте придбати ліки, медичні препарати та пристрої — це дуже ризиковане заняття, адже в Інтернеті неможливо перевірити їх якість, термін придатності та убезпечити себе від придбання підробки. Саме тому перед замовленням, якщо все-таки вирішили здійснити покупку онлайн, слід ретельно перевірити ліцензію та репутацію постачальника;
  • хочете купити нумізматику і раритети — такі товари продають зазвичай за дуже великі суми, але доволі часто продавці маніпулюють фактами та присвоюють товару нереальні особливості. Саме тому не варто вестись на такі оголошення, щоб не придбати мотлох за значні кошти;
  • вибираєте ювелірні вироби — такі дорогі речі також не варто купувати з рук, адже важливо мати можливість перевірити якісь прикрас;
  • плануєте купити харчові продукти та напої — це також не краща ідея, адже жоден покупець не буде на 100% впевненим у якості товару. Зазвичай варто мати можливість продегустувати продукт або, хоча б, побачити на власні очі.

Також не рекомендується купувати техніку та електроніку через сумнівні сайти. Інколи ціна на такі товари, що розміщуються на OLX, може бути дуже привабливою, але на таких сайтах досить багато шахраїв. Тому, щоб не втратити свої кошти, краще купувати електроніку у перевірених продавців та на офіційних сайтах.

Раніше ми писали, як зробити свої покупки корисними та вигідними під час Чорної п'ятниці, а також чому потрібно бути дуже уважним під час вибору вживаної машини.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.