Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Купити "кота в мішку": які товари краще не замовляти на OLX

Сервіс з оголошеннями рясніє безліччю пропозицій від продавців, але деякі товари краще оминати стороною

Фото: Unsplash

Деякі товари бажано не купувати на порталі OLX

Фото: Unsplash

На порталі OLX можна знайти майже все – від електроніки до одягу, від авто і квартир до домашніх улюбленців. Навіть роботу. Але з огляду на велику кількість користувачів не дивно, що серед них трапляються шахраї та просто недобросовісні люди, які хочуть побільше заробити на неякісному товарі. Тож українцям варто обережно ставитися до деяких видів продукції, оскільки не все можна купувати на OLX.

Сайт Pro Гроші розповідає, перед придбанням яких товарів на OLX краще двічі подумати.

Загалом проблема не стільки в самому сайті, скільки в онлайн-покупках. Існує певний перелік товарів, які не рекомендують замовляти в Інтернеті через низку причин. Втім саме на OLX ці причини можуть концентруватися набагато щільніше. Задля безпеки своїх фінансів і нервів краще утриматися від оформлення замовлень і віддати перевагу офіційним магазинам.

Головні рубрики товарів на OLX
Головні рубрики товарів на OLX
Фото: Скріншот

  • Продукти харчування та напої

На OLX можна купити насіння, закрутки, домашню їжу, овочі та фрукти, морепродукти, навіть ікру. Але жоден покупець не буде на 100% впевненим у якості товару. Особливо це стосується сипучої продукції, як от чаю, кави, цукру тощо. Продукти харчування необхідно дегустувати за можливості чи, як мінімум, бачити на власні очі. Інакше існує велика ймовірність придбати розбавлену суміш.

  • Ліки, медичні препарати і пристрої

Це взагалі табу, причому з будь-яких сайтів. Купівля ліків через Інтернет, особливо з рук, – дуже ризиковане заняття, адже є небезпека заплатити за підробку. Плюс недобросовісний продавець може відправити товар з протермінаваною придатністю. Перед здійсненням замовлення слід завжди ретельно перевіряти ліцензію та репутацію постачальника.

  • Електроніка

Купувати техніку на OLX досить вигідно, бо часто продавці пропонують вживані товари у робочому стані зі знижками. Так українці можуть економити, адже в офіційних магазинах нові пристрої набагато дорожчі. Але через засилля шахраїв існують великі шанси придбати неякісну техніку, що доживає останні дні. Добре, коли є можливість особисто зустрітися з продавцем і перевірити товар, але, оформлюючи доставку поштою, завжди є потенційна небезпека отримати "кота в мішку".

  • Ювелірні вироби

Знову таки, щоб витрачати великі суми на дорогі речі, як от прикраси з дорогоцінних металів чи камінням, необхідно обирати надійного продавця з ідеальною репутацією. І мати можливість перевірити якість виробу. На жаль, OLX не дає користувачам ні першого, ні другого, тому для власного спокою краще уникати подібних покупок.

  • Нумізматика і раритет

Публікують багато оголошень з приводу продажу унікальних, старовинних речей. Наприклад, раритетних виробів часів СРСР, монет з дефектами, за якими полюють нумізмати, купюр різних країн світу тощо. Не всі продавці встановлюють захмарні суми, бо розуміють – товар і того не вартий. А хтось може маніпулювати фактами, приписуючи речам неймовірні особливості та вимагаючи солідну оплату. Не треба вестися на такі оголошення, оскільки ризикуєте заплатити за мотлох, а не дійсно цінний раритет.

Які схеми обману існують на OLX

Розуміючи, як зазвичай діють шахраї, можна завчасно виявити зловмисника і зберегти гроші. За довгий час існування порталу недобросовісні користувачі повигадували чималоспособів обману, найпопулярнішими з яких є:

  • доставка товару через Укрпошту та отримання підставною особою;
  • фейкове сповіщення через SMS про замороження замовлення;
  • підробка індивідуального посилання на послугу "OLX Доставка".

З першим пунктом все зрозуміло: шахраї ніколи не погодяться оформити замовлення через "OLX Доставку", бо не зможуть провернути свою аферу. Тож вони наполягають на відправленні товару Укрпоштою, а потім відправляють у відділення підставного отримувача, який забирає посилку раніше справжнього покупця. Як результат – і гроші, і товар залишаються у продавця.

Друга схема працює таким чином: після оформлення замовлення покупцеві приходить на телефон повідомлення SMS про замороження коштів через технічний збій. Для виправлення проблеми необхідно перейти за посиланням і повторно ввести дані картки, щоб розблокувати платіж. Звісно, це традиційна фішингова сторінка, яка заволодіє персональною інформацією та передасть її зловмисникам.

Схема "Фейкова техпідтримка" – це коли аферист створює індивідуальне посилання на послугу "OLX Доставка". Клікнувши на нього, покупець перейде на сторінку для спілкування з підставним співробітником сайту. У процесі розмови той попросить продублювати дані банківської картки. Після цього ваші кошти будуть в руках аферистів.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав історії невдалого онлайн-шопінгу українців на OLX. Також ми повідомляли, що українці готові платити за душевні розмови та розповідали, скільки коштують послуги друга на OLX.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.