Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Освітянам передумали підвищувати зарплату? Що пропонують в уряді

Розповідаємо, чого очікувати працівникам освіти щодо ставок заробітної плати у 2024 році

Фото: Pexels

Зміни у зарплаті викладачів

Фото: Pexels

В Україні працівники освіти ніколи не отримували великі кошти. Наразі ж Міністерству освіти та науки планують доручити протягом 2024 року внести на розгляд Кабінету міністрів України проєкт щодо упорядкування схем посадових окладів (тобто ставок заробітної плати) педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників закладів і установ освіти та науки.

Про це відомо з проєкту постанови Кабміну на сайті Федерації профспілок України (ФПУ).

Що відомо про проєкт

Нові схеми планується запровадити з 2025 року та переглянути чинну систему надбавок і доплат "для збалансування можливостей державного та місцевих бюджетів".

До того ж уряд планує вчергове заморозити дію постанови про підвищення зарплат освітян.

"Зважаючи на обмежений в умовах воєнного стану фінансовий ресурс державного та місцевих бюджетів, необхідно призупинити дію постанови Кабінету міністрів України від 10 липня 2019 р. № 822 до 31 грудня 2024 року", – йдеться в пояснювальній записці до проєкту.

Згідно з постановою, з 1 січня 2024 року посадові оклади мають розраховуватися, виходячи із найменшого розміру посадового окладу педагогічного працівника в розмірі 4 прожиткових мінімумів для працездатних осіб на 1 січня відповідного року. Він становитиме з 1 січня 2024 року в розмірі 3 195 грн, з 1 квітня – 3 600 гривень

"На реалізацію у 2024 році схем посадових окладів, затверджених постановою Кабінету міністрів України від 10 липня 2019 р. № 822, видатки не передбачені", – додають автори проєкту.

Чи отримують вищу зарплатню викладачі у приватних закладах

Ми вже писали раніше, що зарплатня викладача залежить від багатьох факторів. Наприклад, у столиці зарплата вчителя-викладача української мови та літератури в приватних школах може сягати від 15 000 до 25 000 гривень.

Звісно, вимоги до вчителів дуже високі, бо вони повинні мати досвід використання електронних платформ, знати вікову психологію дітей та впроваджувати інтерактивні методи навчання.

У Дніпрі зарплата вчителів початкових класів в приватних школах коливається від 17 000 до 22 000 гривень.

У Харкові зарплата вчителям англійської мови в приватних школах становить 15 000 гривень. Від освітян вимагають володіння іноземною мовою, комп'ютерну грамотність та бажання працювати з дітьми.

А ось вчителям англійської мови у Києві пропонують вже 35 000 гривень. До кандидатів також висувають великі вимоги, включаючи наявність сертифікатів, що підтверджують право викладання в міжнародних школах, знання методик викладання та досвід використання електронних платформ.

Якщо вас зацікавила ця інформація, то дізнатися більше ви можете в нашому матеріалі за посиланням.

Раніше ми також писали, скільки будуть платити українцям у 2024 році. Також ми розповідали, в яких містах українцям платять найбільше.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.