Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зарплатна географія – де українцям платять найбільше

Пропонуємо дізнатися, у яких містах роботодавці виплачують найбільшу заробітну плату

Фото: Pexels

Розповідаємо, де в Україні пропонують найбільші зарплати

Фото: Pexels

Україна – країна, де різниця в оплаті праці може бути значною в залежності від регіону та сфери діяльності. Тому, люди, які працюють на однакових посадах, але проживають в різних містах, отримують не рівну заробітну плату.

Про ситуацію з зарплатами свідчать дані кадрового порталу Work.ua.

Так, найбільшу заробітну плату люди отримують в Києві. Там в середньому роботодавці виплачують своїм працівникам 20 500 гривень. Проте розкид в розмірах заробітної плати в столиці величезний, починаючи від вражаючих 110 000 гривень для C++ developer і закінчуючи 6 700 гривнями для керівників гуртків.

На другому місці за розмірами зарплат знаходиться Львів, де середня зарплата становить 18 500 гривень. Великий вплив на цю статистику має оплата праці військовослужбовців, які в середньому отримують 75 000 гривень. Однак, найнижчі заробітні плати, а саме 10 000 гривень отримують представники таких професій:

  • організатори;
  • помічники вчителя;
  • прибиральниці;
  • педагоги-організатори.

Третє місце за розміром заробітних плат розділяють одразу два міста: Одеса та Дніпро. Там середній розмір оплати праці складає 18 000 гривень. У Одесі, як і у Львові, військовослужбовці можуть розраховувати на високу оплату у середньому 75 000 гривень, а найнижчі зарплати – 6 700 гривень, призначені санітаркам.

У Дніпрі військовослужбовці також мають можливість отримати велику заробітну плату в середньому 72 500 гривень, тоді як прибиральниці та майстри виробничої освіти заробляють найменше – 9 000 гривень. Санітарки можуть очікувати дещо більшу оплату у розмірі 9 000 гривень.

Найнижчі зарплати в Україні зафіксовано у Сумах, де середня зарплата становить 13 500 гривень. У цьому місті військовослужбовці мають найбільшу оплату праці в середньому 72 500 гривень, у той час, як прибиральниці отримують найменше – 6 800 гривень.

У інших містах України роботодавці пропонують зарплату від 14 800 гривень до 17 500 гривень. Середня зарплата у таких містах зазвичай складає 16 000 гривень. До цієї категорії міст входять Вінниця, Миколаїв, Полтава та Рівне.

Скільки компаній не доплачують своїм працівникам

В Україні 93% компаній виплачують повні зарплати своїм працівникам, що порівняно з 89% на початку 2023 року. Кількість підприємств, що скоротили зарплати, зменшилася з 8% до 5%.

Це виявилося під час опитування Європейської бізнес-асоціації. Також зменшилась кількість компаній, що надають додаткові виплати працівникам – з 25% у першому кварталі 2023 року до 12%.

Фінансова стійкість компаній залишається стабільною впродовж 2023 року, і більшість компаній мають фінансові резерви від декількох місяців до понад року.

Але є втрати, зумовлені війною в країні. Для 39% респондентів втрати сягають до 1 млн доларів, для інших 32% – в діапазоні 1-10 млн доларів, і 14% повідомляють про втрати понад 10 млн доларів. Почти половина компаній (46%) зазнають безпосередні втрати від бойових дій, і 22% компаній залишилися активи на тимчасово окупованих територіях.

Раніше ми повідомляли, яку оплату праці пропонують вчителям в приватних школах. Також ми писали, який розмір мінімальної заробітної плати буде у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.