Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ощадбанк не все повідомляє про карткові тарифи – які проблеми можуть виникнути

Клієнту не повідомили про комісію та подвійну конвертацію, тож він втратив частину валюти

Фото: Pexels, FB Ощадбанк. Колаж: Pro Гроші

Клієнт Ощадбанку втратив кошти на валютному переказі

Фото: Pexels, FB Ощадбанк. Колаж: Pro Гроші

Клієнт Ощадбанку оформив доларову картку та отримав переказ у сумі 300 доларів. Втім довелося 11 доларів віддати фінустанові як комісію, про яку фахівець під час обслуговування нічого не повідомив.

Скаргу опублікували на порталі Мінфін у розділі відгуків.

Користувач, зареєстрований під ніком AndriiMd, розповів, що з’явилася необхідність отримувати валютні перекази, тож відвідав відділення Ощадбанку та оформив продукт "Моя Карта" в USD. Під час розмови зі співробітником клієнт дізнався, що немає жодних комісій щодо поповнення чи зарахування коштів на цю картку. Те ж саме почув від оператора на гарячій лінії та прочитав на офіційному сайті фінустанови.

Але реальність виявилася протилежною. Коли чоловіку надіслали 300 доларів, на рахунок дійшло тільки 289 доларів. Уточнити деталі вдалося не одразу: телефонні дзвінки не дали результату, працівники лише відсилали від одного оператора до іншого. Оскільки дистанційно розв'язати проблему не вдалося, клієнт відвідав відділення.

"Разом з працівником банку дзвонимо на гарячу лінію. 30 хвилин переключань і очікування. Нарешті дізнаємося інформацію, що по цій картці є комісія та подвійна конвертація, хоча ніде в тарифах, договорі таких даних не вказано. По факту, USD переводять в EUR, потім знову в USD, знімають 1% за конвертацію та ще 1% за можливий овердрафт", – обурено зазначив автор відгуку.

Клієнтів не інформують про деталі тарифів

Дійсно, якщо зайти на офіційний сайт Ощадбанку та знайти сторінку з інформацією про "Мою Карту", там чітко написано: "Зарахування на рахунок безготівкових коштів у валюті: не тарифікується". Українці, які прочитають умови користування, з великою ймовірністю захочуть оформити цифрову чи пластикову картку, адже тариф нібито дозволяє безплатно здійснювати перекази (до 20 000 грн/міс) і знімати готівку в банкоматах.

Ні слова про подвійну конвертацію, на якій можна втратити чимало коштів, якщо сума транзакції буде більшою за 300 доларів. В коментарях до відгуку інші користувачі порталу зазначили, що краще у валютних питаннях застосовувати SWIFT-переказ, а не P2P, щоб точно знати, які тарифні умови надані фінустановою.

Представники Ощадбанку не відповіли на скаргу клієнта, який попросив пояснити, чому дані на сайті та зі слів працівників значно відрізняються від фактичного стану речей.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Ощадбанк може самовільно надати непотрібну послугу. Також ми повідомляли, що українка з інвалідністю залишилася без засобів для існування.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.