Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Один із українських банків припинив деякі послуги з доларами – до чого готуватися

Тепер українцям буде складніше обміняти частину іноземних купюр через такі нововведення

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям буде складніше обміняти долари

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В державному Укрексімбанку з 25 липня припинили надавати банківську послугу приймання на інкасо зношених чи пошкоджених банкнот іноземної валюти. Також не приймають банкноти іноземних держав, які були вилучені з обігу.

Про це пише LIGA.net.

У пресслужбі банку виданню повідомили, що таке рішення було прийняте через головні чинники:

  • відсутність попиту на цю послугу;
  • високу собівартість процедури інкасо;
  • складність операцій через зростання логістичних та інших адміністративних витрат банку, оскільки рух цивільних літаків над Україною припинений через війну.

Останній пункт у банку вважають одним із найважливіших. Однак фінустанова допускає, що послугу все ж можуть поновити.

"Поновлення банком можливостей з вивезення на інкасо зношених банкнот за кордон до банків-кореспондентів залежатиме насамперед від відновлення авіасполучення", – повідомили у банку.

Також в Укрексімбанку розглядають ймовірність того, що разом з відновленням приймання на інкасо банкнот будуть опрацьовувати питання розширення географії надання цієї послуги на всю мережу банку.

Які банкноти відмовляються обмінювати в Україні

Раніше в НБУ розповідали, що зазвичай українці стикаються з проблемами при обміні доларових банкнот з такими дефектами:

  • сильно зношені;
  • мають плями фарб;
  • мають великі розриви.

Крім того, банки та обмінники відмовляються приймати банкноти, які були випущені раніше 1996 року.

Що таке процедура інкасо

Якщо клієнту відмовили у прийомі банкноти в обміннику, можна віднести її в банк. Банкноту там повинні замінити на нову, але треба бути готовим, що за таку процедуру доведеться заплатити 5% до 50% комісії, залежно від рівня пошкодження.

У разі, якщо й фінустанова відмовляється обмінювати такі купюри, можна звернутися безпосередньо до НБУ. Однак потрібно бути готовим до того, що ця процедура може бути тривалою, адже обміном американської валюти займаються лише іноземні банки. Банкноти відправляють за кордон на експертизу, а вся процедура обміну до повномасштабної війни могла тривати від одного до кількох місяців.

У Нацбанку зазначили, що обміну за процедурою інкасо підлягають навіть ті банкноти, які були порвані на частини та склеєні, з пошкодженням елементів дизайну. Така заміна пошкоджених купюр називається інкасо. Після проведеної експертизи, іноземні фінустанови видають нові купюри аналогічного номіналу замість пошкоджених.

Раніше ми писали про те, як обмінники повинні перевіряти купюри. Також ми розповідали, що ПриватБанк встановив нові правила обміну валют.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.