Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Щоб не доводити українців до стресу — як обмінники повинні перевіряти купюри

Разом з експертом розібралися, як повинні діяти касири при обміні валют та як правильно обмінники повинні приймати купюри

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Обмінники повинні міняти валюту згідно з усіма правилами

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці продовжують стикатися з проблемами при обміні валют, при цьому обмінні пункти можуть відмовитися приймати як іноземну, так і національну валюту. Частіше бракують ті купюри, які не підходять під ознаки зношення/пошкодження, встановлені Національним банком України.

Про те, як касири в обмінних пунктах перевіряють банкноти та чому відмовляються міняти національну валюту, сайту Pro Гроші розповів доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков.

Як обмінники перевіряють купюри?


Для того, аби обмінні пункти працювали легально та дотримувалися усіх правил, вони повинні мати прилади для встановлення справжності купюри, тестери, прилади для рахування тощо. Це первісне обладнання, яке допомагає організувати роботу фінансової установи.

Тобто, якщо немає всіх необхідних приладів, то як касири можуть здійснювати обмін або перевіряти якість банкноти. Зараз всі обмінні пункти повинні мати такі прилади, якщо їх немає, то потрібно задуматися, чи легальну діяльність ведуть такі фінустанови та повідомити про це на гарячу лінію НБУ, адже вони запросто можуть продавати фальшиві долари.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Таким чином виходить, що при обміні валют касир обмінного пункту має виконати всі маніпуляції, які передбачені правилами проведення даної процедури, зокрема:

  • перевірити наявність ознак зношення/пошкоджень, які встановлені Національним банком України;
  • перевірити, чи знаходиться цей номінал в обігу в тій країні, де купюра була випущена;
  • перевірити банкноту на справжність за допомогою спеціальних приладів та просвітити купюру ультрафіолетом;
  • перерахувати суму за допомогою спеціального приладу, аби виключити людський фактор тощо.

Лише після таких виконаних дій касири мають право здійснити обмін валют.

Чому обмінні пункти можуть відмовитися приймати гривні?


По-перше – це може бути власна, незаконна позиція обмінного пункту. Наприклад, якщо в установах запровадили внутрішню інструкцію, яка дозволяє касирам не приймати купюри певного року випуску або певний номінал, то це є абсолютною суперечністю правил НБУ.

У такому разі клієнт також може поскаржитися на гарячу лінію Національного банку, а він своєю чергою проведе аудит цієї установи, та винесе для неї якесь покарання – штраф, попередження або позбавлення ліцензії, – зазначив економіст.

По-друге – суто суб'єктивно, комусь можуть не подобатися ознаки пошкодження купюри. Наприклад, якщо є затерте місце на банкноті або якась пляма. Але це не є встановленими вимогами до проведення даної операції. Загалом стандартними ознаками є відірваний номер, забруднення понад 50% площі купюри тощо.

Експерт наголосив, що у разі, якщо касири відходять від встановлених правил, то це вони роблять виключно на свій розсуд. У такому випадку краще пошукати інший обмінний пункт, навіть якщо в цьому клієнтів дуже приваблює оголошений курс.

Раніше ми розповідали, яку фінансову установу краще обрати для обміну валют. Також ми писали, як можна отримати знижку в обмінниках.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.