Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям відмовляють в обміні валют. Які банкноти категорично не приймуть банки та обмінники

Розповідаємо, які саме купюри можуть відмовитись міняти в банках та обмінниках

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Які банкноти точно не обміняють в банках та обмінниках

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Багато українців зберігають заощадження у національній валюті, тому регулярно обмінюють долари. Однак з обміном іноземної валюти можуть виникнути певні складнощі.

Про це повідомляє Національний банк України.

Які доларові купюри можуть не обміняти в банках та обмінниках

У НБУ пояснили, що зазвичай українці стикаються з проблемами при обміні доларових банкнот, які мають значні пошкодження, а саме:

  • сильно зношені;
  • мають плями фарб;
  • мають великі розриви;
  • а також купюри, які були випущені раніше 1996 року.

Що робити у такому разі

Такі банкноти точно відмовляться міняти в обмінниках, але є шанс, що це зроблять в банках. Проте така послуга може вийти "в копійку". За обмін пошкоджених та застарілих іноземних банкнот в банках доведеться сплатити від 5% до 50% комісії, залежно від рівня пошкодження.

У разі, якщо й фінустанова відмовляється обмінювати такі купюри, можна звернутися безпосередньо до НБУ. Однак потрібно бути готовим до того, що ця процедура може бути тривалою, адже обміном американської валюти займаються лише іноземні банки.

Тому потрібно від одного до кількох місяців, щоб пошкоджені банкноти відправили за кордон на експертизу та схвалили цю процедуру.

У Нацбанку зазначили, що такому обміну підлягають навіть ті банкноти, які були порвані на частини та склеєні, з пошкодженням елементів дизайну. Така заміна пошкоджених купюр називається інкасо. Після проведеної експертизи, іноземні фінустанови видають нові купюри аналогічного номіналу замість пошкоджених.

Що буде з курсом долара протягом наступного тижня 20-26 березня

Директор департаменту казначейства Акціонерного Товариства "КОМІНБАНК" Герман Марченко у коментарі сайту Pro Гроші розповів, що суттєвих змін на валютному ринку не спостерігатиметься. Курс долара коливатиметься в межах 38-39 гривень.

Експерт зазначив, що впродовж 20-26 березня попит і пропозиція на готівкову валюту перебуватимуть в балансі, без ажіотажу та раптових сплесків активності покупців-продавців.

При цьому він наголосив, що на валютному ринку можливі тимчасові зміни курсу то в бік зростання, то в бік зменшення, але їх варто вважати "ситуативними" та короткочасними.

Раніше ми розповідали, що зараз краще робити із заощадженнями. Також ми писали, скільки коштуватиме долар наприкінці 2023 року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.