Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Не всі банки користуються популярністю: де українці зберігають свої гроші

Загалом в усіх фінустановах нашої країни знаходиться 869,9 мільярда гривень

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Найбільше люди довіряють державним банкам

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Станом на 1 листопада 2022 року в 67 банках знаходилося 869,9 млрд гривень. Це гроші фізичних осіб. Найбільше вкладів у державному ПриватБанку. Наразі там 307,7 млрд гривень.

Про це пише НБУ.

За даними Національного Банку України, на другому місці по сумі вкладів знаходиться державний Ощадбанк. У нього 151,7 млрд гривень.

Далі йдуть банки іноземних банківських груп Райффайзен Банк — 52,5 млрд гривень та приватний Універсал Банк — 44,1 млрд гривень. На п'ятому місці банк іноземних банківських груп Альфа-Банк — 42,4 млрд гривень.

Рейтинг банків за вкладами
Рейтинг банків за вкладами

Як працюватимуть банки в умовах блекауту

Раніше ми писали, що банківська система не припинить роботу, навіть якщо виникне тривалий блекаут. Однак, кількість працюючих відділень буде скорочено. Водночас українці зможуть звернутися в чергові відділення, які визначать самі банки.

Щоб клієнти фінустанов мали змогу й надалі користуватись будь-якими послугами, НБУ рекомендує банкам заздалегідь вжити деяких заходів, а саме:

  • збільшити залишок готівки у касах, розмістивши в чергових відділеннях додаткові сейфи для зберігання готівки;
  • контакт-центри банків та їхні дата-центри потрібно забезпечити резервними джерелами живлення, запас палива для цих джерел має бути щонайменше на 7 днів;
  • заздалегідь визначені чергові відділення також необхідно забезпечити резервними джерелами живлення. У них мінімальний запас палива має бути не меншим за дводенний. При цьому має бути джерело поповнення запасів палива у разі потреби. Крім того, банки повинні подбати про резервні (супутникові) канали зв'язку для відділень, які працюватимуть;
  • слід передбачити збільшення комплексів самообслуговування у чергових відділеннях.

Список працюючих чергових відділень можна буде знайти на сайті конкретного банку. На випадок відсутності світла, на вхідних дверях інших відділень, які не працюватимуть під час блекауту, має бути інформація про чергові відділення.

Раніше ми писали про те, чи зможе Росія атакувати Україну найближчим часом. Також ми пояснювали, як користуватись грошима, коли немає світла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.