Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Банки готуються, що блекаут триватиме до 10 днів – як працюватимуть

Українцям пояснили, які послуги будуть доступні за довготривалої відсутності світла

Колаж: Pro Гроші

Українцям пояснили, як працюватимуть банки при блекаутах

Колаж: Pro Гроші

Комерційні банки України готуються до блекаутів тривалістю до 5-10 діб, при цьому лише незначна кількість відділень можуть припинити роботу.

Про це повідомила голова Правління Акціонерного Товариства "КОМІНБАНК" (COMINBANK) Тетяна Путінцева.

    За її словами, на час блекаутів скорочення роботи комерційних банків не очікується. Так, посилаючись на дані аналітиків, вона зазначила, що більшість відділень комерційних банків працюватиме у найбільших містах, таких як Київ, Львів, Одеса, Харків, Дніпро.

    Попри можливі тривалі блекаути, "консервації" роботи банків не станеться. Лише незначна кількість відділень може призупинити свою роботу. Але це залежатиме насамперед від розгалуженості банківської системи в тому чи іншому місті, розташування відділень, щоденної кількості клієнтів та ін. Якщо матиме місце оптимізація роботи комерційних банків у найбільших містах, то вона буде вибірковою. І після стабілізації з енергопостачанням, їх робота якомога швидше поновиться.
    Тетяна Путінцева

    Тетяна Путінцева

    Голова Правління Акціонерного Товариства "КОМІНБАНК"

    Путінцева переконана, що банківська система України витримає нові виклики війни.

    Вона також нагадала, як банки повинні обслуговувати клієнтів на випадок блекауту. Зокрема, українцям будуть доступні такі послуги:

    • автоматична пролонгація платіжних карток мінімум на 3 місяці, термін дії яких спливає в листопаді-грудні;
    • надання безоплатного доступу до Wi-Fi відвідувачам чергових відділень;
    • можливість тимчасового скасування комісій за зняття коштів у чергових відділеннях банку.

    Як працюватимуть банки в умовах блекауту

    Банківська система не припинить роботу, навіть якщо виникне тривалий блекаут. Однак, кількість працюючих відділень буде скорочено. Водночас українці зможуть звернутися в чергові відділення, які визначать самі банки.

    Щоб клієнти фінустанов мали змогу й надалі користуватись будь-якими послугами, НБУ рекомендує банкам заздалегідь вжити деяких заходів, а саме:

    • збільшити залишок готівки у касах, розмістивши в чергових відділеннях додаткові сейфи для зберігання готівки;
    • контакт-центри банків та їхні дата-центри потрібно забезпечити резервними джерелами живлення, запас палива для цих джерел має бути щонайменше на 7 днів;
    • заздалегідь визначені чергові відділення також необхідно забезпечити резервними джерелами живлення. У них мінімальний запас палива має бути не меншим за дводенний. При цьому має бути джерело поповнення запасів палива у разі потреби. Крім того, банки повинні подбати про резервні (супутникові) канали зв'язку для відділень, які працюватимуть;
    • слід передбачити збільшення комплексів самообслуговування у чергових відділеннях.

    Список працюючих чергових відділень можна буде знайти на сайті конкретного банку. На випадок відсутності світла, на вхідних дверях інших відділень, які не працюватимуть під час блекауту, має бути інформація про чергові відділення.

    Раніше ми писали про те, чи зможе Росія атакувати Україну найближчим часом. Також ми пояснювали, як користуватись грошима, коли немає світла.

    google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

    Стрічка новин

    Дивитися всі

    Ексклюзив редакції

    Дивитися всі
    Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.