Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зниження облікової ставки – що буде з депозитами та інфляцією

У третьому кварталі, порівняно з другим кварталом, кількість нових вкладів, як валютних, так і гривневих, зросте в середньому на 5-10%

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Експерт назвав наслідки зниження облікової ставки

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

"Чистий" прибуток за новими гривневими депозитами у третьому кварталі 2023 року складе 3-5% річних в іноземній валюті. Все залежатиме від терміну депозиту та інфляції.

Відповідний прогноз зробив директор департаменту роздрібного бізнесу ГЛОБУС БАНКУ Дмитро Замотаєв.

За його словами, стабільність на валютному ринку, поступовий економічний розвиток країни, низький рівень інфляції (за уточненим прогнозом у річному вимірі інфляція не перевищить 10,6%) спонукали НБУ до зниження облікової ставки на 3 в.п. до 22%, і цілком ймовірно, що до кінця року розмір ставки може скоротитися до 20%.

Які наслідки зниження облікової ставки

Водночас, як вважає фахівець, зниження облікової ставки вплине на розмір ставок за гривневими депозитами: до вересня вони можуть скоротитися в середньому на 1-2 в.п. – максимальні ставки з розміщенням вкладу від 3 міс. до 1 року з наявних 21% скоротяться до 19%, середні ставки за депозитами від 3 міс. становитимуть до 11-12%, а від 3 міс. до 1 року – до 16%.

Він нагадав, що зростання ставок за гривневими депозитами, яке спостерігалося з квітня по червень включно, стало результатом політики НБУ, спрямованої на зміцнення гривні та залучення в економіку надлишку готівкової гривні.

"Регулятор впровадив 3-місячні депозитні сертифікати за ставкою у 25%, що збігалася з розміром облікової ставки. Тому зниження облікової ставки стане причиною відповідних коригувань відсотків за гривневими вкладами. Але на тлі низької інфляції, яка цілком адекватна воєнній ситуації, на прибутку громадян це майже не позначиться", – підкреслив Дмитро Замотаєв.

Щодо ситуації в сегменті валютних депозитів, то, за даними експерта, у найближчі 2-3 місяці понад ⅓ банків можуть істотно переглянути ставки. Станом на початок серпня, як твердить банкір, максимальні ставки за доларовими вкладами з розміщенням на 1 рік становлять 3%, а зростання відсотків за вкладами у євро вже сягнули 2,3%.

На його думку, тенденція до поступового зростання ставок за валютними депозитами з розміщенням до 1 року триватиме мінімум до вересня, що поступово "виведе" валютні депозити на конкурентний рівень з гривневими вкладами.

Він припустив, що за цей час максимальні ставки за доларовими депозитами можуть зрости до 3,3% річних, а за вкладами в євро – до 2,5%. Таким чином, за рівнем максимально можливого прибутку та з урахуванням можливих курсових коливань, валютні депозити стануть співмірними гривневим вкладам.

Експерт також спрогнозував, що у третьому кварталі, порівняно з другим кварталом, кількість нових вкладів, як валютних, так і гривневих, зросте в середньому на 5-10%. З них понад 80% становитимуть вклади з розміщенням до 9 місяців, за якими банки пропонуватимуть найкращі ставки. А нові валютні депозити можуть зрости до 20% від загального обсягу нових вкладів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які проблеми виникають у клієнтів Ощадбанку з депозитами. Також ми повідомляли, що за депозитами у ПриватБанку треба уважно слідкувати та розповідали, про що знають не всі клієнти.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.