Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці зможуть легше втратити майно? Які повноваження хочуть розширити для НБУ

Майно, взяте у рахунок погашення кредитів, можуть почати відчужувати за спрощеною процедурою

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

НБУ зможе передавати заставне майно до Міноборони

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, яким запропонували Нацбанку передавати заставне майно до Міністерства оборони. Мова йде саме про те майно, яке було отримане в рахунок погашення кредитів.

Про це йдеться в проєкті закону, опублікованому на сайті парламенту.

Документом пропонується внести зміни до закону "Про Національний банк України". В пояснювальній записці йдеться про те, що у власності НБУ як кредитора останньої інстанції є майно, придбане ним у рахунок погашення боргу за наданими банками кредитами на підтримку ліквідності.

Якщо зміни до закону затвердять, то Національний банк отримає можливість з метою покриття заборгованості набувати будь-яких прав та активів. Водночас таке майно повинно бути відчужене у найкоротші терміни.

В законопроєкті вказано, що НБУ отримає правові підстави для передачі Міноборони придбаного у рахунок погашення боргу майна. Ця можливість буде передбачена лише на час дії воєнного стану.

Серед авторів законопроекту такі народні депутати:

  • Олександр Завітневич;
  • Данило Гетманцев;
  • Федір Веніславський.

Чи безпечно залишати житло під заставу

Керуючий партнер юридичної компанії WINNER Ігор Ясько в коментарі Pro Гроші раніше пояснив, що застава – це спосіб забезпечення зобов'язань і законодавством передбачено, що кредитор може задовільнити свої вимоги, отримавши кошти від продажу заставленого майна.

Експерт пояснив, що безпечність внесення житла під заставу залежить від таких факторів:

  • платоспроможності заставодавця;
  • ризиковості діяльності.

"Банки хочуть мати гарантію того, що кредитні гроші їм повернуться в будь-якому випадку, тому боржник у разі несплати кредиту дійсно ризикує втратити житло", – пояснив експерт.

Він також розповів, що коли клієнт залишає свою нерухомість під заставу, права на неї тимчасово переходять до кредитора. Також, згідно з українським законодавством, кредитор отримує право на розпорядження заставленим майном, але не може його відчужувати без згоди власника.

Раніше ми писали про те, що у НБУ підготували зміни до правил швидких кредитів. Також ми розповідали, що українці зможуть по-новому реструктуризувати борги.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.