Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

НБУ вирішив важливу проблему – чого чекати від курсу долара до кінця року

В жовтні українці спостерігали зміцнення гривні на готівковому курсі, а у листопаді – стабілізацію

Колаж: Pro Гроші

В НБУ дали прогноз по курсу долара

Колаж: Pro Гроші

Національний банк України не планує коригувати курс гривні до долара до кінця 2022 року.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна заявив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук.

Він нагадав, що впродовж жовтня відбулося помітне зміцнення готівкового курсу долара, а в листопаді він стабілізувався.

"Головна причина зміцнення готівкового курсу в жовтні – вирішення логістичних труднощів із доставкою готівкової валюти в каси банків. Цю проблему вдалося подолати, у тому числі завдяки проведенню Національним банком операцій із підкріплення готівкових кас банків. Адже проблема в банків була лише з фізичною наявністю готівкової валюти, водночас безготівкової валюти у банків було і є більш ніж достатньо", – пояснив Ніколайчук.

Що буде з курсом долара до кінця року

Заступник глави НБУ пояснив, що центробанк не надає публічних прогнозів щодо динаміки курсу, у тому числі й на готівковому сегменті.

"Але, що можна сказати достеменно, Національний банк намагатиметься не допускати значного спреду між готівковим та безготівковим курсом. А останній, як відомо, прив’язаний до офіційного курсу, коригувати який Національний банк принаймні зараз не планує", – наголосив Ніколайчук.

Водночас, він порадив українцям, як краще зберегти заощадження від інфляції. Ніколайчук переконаний, що найкраще вкладати гроші у підтримку Збройних сил України.

"На сьогоднішній день – це найефективніша інвестиція, яка дасть змогу зберегти територіальну цілісність України, економіку і зберегти заощадження", – додали в НБУ.

Коли українцям краще купувати долари

Експерти схиляються до думки, що до кінця листопада коливання курсу долара в Україні можливі в межах 40-41 грн/дол. Водночас, наприкінці жовтня курс американської валюти перетнув психологічну позначку і опустився на готівковому ринку до 39,69 грн.

За словами директора департаменту казначейства Акціонерного Товариства "Комерційний Індустріальний Банк" Германа Марченко, зараз в Україні немає валютного ажіотажу, а, навпаки, повертається довіра до гривні.

"За нашими прогнозами, вже до кінця року кількість гривневих депозитів в комерційних банках, порівняно з вереснем, може зрости на 10-12%, що свідчить про поступове повернення довіри до гривні", – сказав Марченко.

Експерт прогнозує, що коливання курсу найближчим часом дійсно можливі, але в межах 39,5-41 грн/дол.

Такої ж думки щодо курсу американської валюти дотримується і член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин. Він порадив тим, хто планує придбати долари, купувати їх і не чекати вигіднішого курсу. Адже, за його словами, позначки нижче 40 грн/дол. американська валюта найбличжим часом не перетне.

Раніше ми писали про те, як працює чорний валютний ринок. Також ми пояснювали, де краще міняти долари.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.