Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

(Не)безпечний обмін валют: де краще міняти долари

Розповідаємо, на що треба звертати увагу під час вибору обмінникового пункту

Колаж: Pro Гроші

НБУ радить перевіряти обмінники в реєстрах

Колаж: Pro Гроші

Обміняти іноземну валюту на гривню і навпаки можна в одному з численних відділень банків (в касі) або в спеціальних обмінних пунктах, що працюють за ліцензією.

Сервіс фінансового порталу Minfin.com.ua Валютний аукціон розповідає про те, як обрати надійний обмінник.

Рекомендації Національного банку України

НБУ закликає громадян перевіряти обмінники перед їхнім відвідуванням. Досить відкрити реєстр і знайти пункт обміну за його назвою або адресою. Інші фактори, що вказують законність функціонування цих небанківських фінансових установ:

  • під час купівлі валюти офіційні обмінники Києва знімають комісію 2% (це відрахування до Пенсійного фонду);
  • в приміщенні повинна висіти (на видному місці) копія ліцензії, виданої НБУ;
  • також зобов'язана бути присутньою табличка з адресою об'єкта.

Банки чи обмінники?

Кожен банк проводить обмін валют у своєму відділенні. При цьому вам не обов'язково треба бути клієнтом банку, щоб провести таку операцію.

Мережі обмінників в Україні дуже широкі, багато з них можна знайти в кожному спальному районі. Однак у обміну валюти в небанківських пунктах є і деякі недоліки. Наприклад, небанківський обмінний пункт легко переплутати з тіньовим обмінником.

Тому треба бути пильним: назва компанії, яка написана на вивісці або в документах в куточку споживача, має відображатися в списку легальних торговців валютою на сайті НБУ.

Чорний ринок

Купити долар у приватних осіб можна за оголошеннями в інтернеті. Такі валютні операції в Україні є незаконними, тому в разі обману правоохоронці не зможуть вас захистити.

Якщо ж ви все таки наважились обмінювати валюту на чорному ринку, треба бути дуже пильними: здійснювати обмін в людних/публічних місцях, перевіряти купюри і перераховувати їх не відходячи від людини.

Як перевірити долари на справжність

Проблема фальшивих грошей, на жаль, не втрачає своєї актуальності. В Україні в обігу є чимала кількість підроблених купюр, зокрема доларів, різної якості – від грубих очевидних фальшивок до банкнот, несправжність яких тяжко встановити самостійно.

Найбільшою популярністю серед фальшивомонетників користується купюра номіналом у 100 доларів – з Бенджаміном Франкліном на аверсі. Пояснюється це тим, що саме така банкнота найчастіше зустрічається в обігу.

Розповідаємо, яких правил треба дотримуватися, щоб самостійно перевірити справжність валюти.

Також сайт Pro Гроші писав, які банкноти не вдасться продати в українських обмінниках.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.