Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Грошей не бачити нікому? Що буде із зарплатами в Україні до кінця року

Розповідаємо, які суми пропонують роботодавці влітку і який рівень доходів слід очікувати через півроку

Фото: Pexels, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Як і раніше, найбільші зарплати отримують у сфері IT

Фото: Pexels, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Після початку повномасштабної війни з РФ ринок праці в Україні занурився у глибоку кризу. І влітку хоч і збільшилась кількість пропозицій роботи, все одно цього не вистачає, аби дати робочі місця усім тим, хто втратив роботу через велику війну.

А що відбувається із зарплатами? Pro Гроші дізнались, який зараз рівень заробітків в Україні, і що буде до кінця року.

Які зарплати пропонують роботодавці

Протягом літа рівень заробітних плат стабілізувався, і в більшості сфер суми перестали знижуватись. У експертно-аналітичному центрі кадрового порталу grc.ua нам розповіли, що найвищі зарплати станом на серпень отримують в ІТ-сфері, керівники та консалтинг.

Згідно із даними вакансій на порталі, до п'ятірки найбільш оплачуваних сфер входять такі:

  • IT, інтернет, телеком – середньомісячна зарплата 92 800 грн;
  • вищий менеджмент – 81 300 грн;
  • консультування – 58 300 грн;
  • бухгалтерія, управлінський облік та будівництво, нерухомість – 27 300 грн;
  • маркетинг, реклама, PR – 26 500 грн.

При цьому найменше отримують адміністративний персонал і працівники сфер видобутку сировини, банки/інвестиції/лізинг, продажів (близько 17 000 грн). Також до 15 000 грн отримують у автомобільному бізнесі, сфері туризму, готелів, та робітничий персонал. Найменше, згідно з даними, пропонують студентам і домашньому персоналу (9 000 грн і 8 800 грн відповідно).

Що буде із зарплатами до кінця року

Як розповіли аналітики, на швидке повернення до рівня зарплат, який був до повномасштабної війни, надіятись не варто.

"За найоптимістичнішими прогнозами, відновлення доходів до довоєнного рівня триватиме 3-5 років. Цьому може сприяти, по-перше, повернення до України кваліфікованих спеціалістів, які вимушено покинули країну, рятуючись від війни, по-друге, фінансова допомога, яку можуть надати іноземні партнери для відновлення української економіки", – пояснили в grc.ua.

Але загалом за умови, що бойові дії йтимуть на користь України і рівень небезпеки не буде збільшуватись, зарплати ще більше падати не будуть. По-перше, бізнес поступово адаптується до нових умов, по-друге, збільшується кількість робочих місць, по-третє, оборот коштів потроху пожвавлюється. Але при цьому зарплати і не збільшуватимуться, а довго триматимуться на низькому рівні.

Згідно з інфляційним звітом Нацбанку за липень, номінальні зарплати у 2022 році скоротяться на 12%, а в реальному вимірі – на 27%. Як і в інших прогнозах, українці ще довго не відчуватимуть зростання доходів і рівня зарплат.

"Надалі з відновленням економіки, пожвавленням попиту на робочу силу номінальні зарплати швидко зростатимуть і перевищать довоєнний рівень вже у 2023 році. Утім, з урахуванням інфляційних процесів реальні зарплати наприкінці 2024 року будуть усе ще нижчими за довоєнний рівень", – ідеться в звіті.

Власне, коли закінчиться війна, інфляція ще довго після цього моменту зростатиме, адже є багато інших чинників, крім бойових дій, які на це впливають. Тому за всіма прогнозами до кінця 2022 року на зростання зарплат не треба чекати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.