Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нацбанк знову послабить валютні обмеження — що зміниться з 12 серпня

Національний банк України поступово відмовляється від жорстких правил на фінансовому ринку країни

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Пом'якшення валютних обмежень відбудеться у серпні

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні з 12 серпня відбудуться зміни у низці валютних обмежень, які були запроваджені ще на початку війни. Завдяки нововведенням Нацбанк прагне зберегти стабільність на фінансовому ринку.

Про це повідомляє пресслужба Національного банку України.

Метою нових пом'якшень є :

  • активізувати участь банків-нерезидентів на ринку облігацій внутрішніх державних позик України (ОВДП);
  • збільшити приплив іноземної валюти в країну;
  • підтримати соціальні ініціативи щодо захисту громадян.

Також з'являться додаткові заходи, які перешкоджатимуть непродуктивному відпливу капіталу з України. Таким чином не буде порушуватися стійкість на валютному ринку.

Так, з 12 серпня 2023 року Нацбанк дозволить:

Переказувати кошти за кордон для виплати пенсій громадянам України. АТ "Укрпошта" як призначений оператор послуг поштового зв’язку зможе переказувати кошти для забезпечення виплати пенсій та грошових допомог для громадян України, які тимчасово перебувають за кордоном.

Банкам-нерезидентам брати участь в операціях з ОВДП, номінованими в національній валюті. Переказ коштів здійснюватиметься у гривні на кореспондентські рахунки банків-нерезидентів, відкриті в українських банках, для проведення операцій з внутрішніми державними облігаціями України (ОВДП), номінованими в національній валюті, учасником яких є банк-нерезидент.

Переказувати кошти за кордон товарним біржам, аби повертати гарантійне забезпечення для участі в торгах. Товарні біржі зможуть переказувати кошти нерезиденту аби повертати попередньо внесені ним суми гарантійного забезпечення, щоби брати участь у біржових торгах. Водночас таке повернення може здійснюватися лише за рахунок коштів, які були попередньо перераховані нерезидентом з-за кордону для участі в торгах на товарній біржі.

Валютний нагляд банків за дотриманням резидентом граничних строків розрахунків за операцією з імпорту товарів. Банки не зможуть завершувати валютний нагляд за операцією з імпорту товарів, якщо імпортер вимагає частково або повністю повернути кошти з рахунку нерезидента, відкритого в українському банку.

Нацбанк вже знизив облікову ставку

З 28 липня 2023 року розмір облікової ставки становить 22% річних. Як пояснив голова Національного банку Андрій Пишний, регулятор погодився на відповідні зміни завдяки стрімкому сповільненню інфляції та стійкій ситуації на валютному ринку.

Раніше стало відомо, що НБУ відновлює планові перевірки банків. Також ми писали, чи зникне готівка в Україні через війну та корупцію.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.