Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нацбанк оголосив про важливі зміни – що тепер чекає на українців

Розповідаємо, які зміни запрацюють в Україні вже з 28 липня і чому це важливо для нашої країни

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

З 28 липня рівень облікової ставки становитиме 22%

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Правління Національного Банку України у четвер, 27 липня, вирішило знизити облікову ставку. Так, з 28 числа її розмір становитиме 22% річних.

Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний.

За його словами, на ці зміни регулятор наважився на фоні стрімкого сповільнення інфляції та стійкої ситуації на валютному ринку.

"Зважаючи на поліпшення інфляційних очікувань та прогнозу подальшого уповільнення інфляції, поточне та прогнозоване зниження ставки узгоджується зі збереженням привабливості гривневих заощаджень", – сказав він.

Він також зазначив, що зниження облікової ставки з 25% до 22% – важливий елемент забезпечення курсової стійкості, помʼякшення валютних обмежень і переходу до більшої гнучкості обмінного курсу.

"Водночас зниження облікової ставки на тлі збереження макрофінансової стабільності підтримає відновлення економіки", — підкреслив голова Нацбанку.

Що таке облікова ставка?

Завдяки обліковій ставці регулятор фактично вирішує, скільки коштуватимуть гроші в економіці. Також рівень облікової ставки допомагає банкам визначати процентні ставки за вкладами та позиками.

Чим більший розмір облікової ставки, тим дорожче кредити та депозити в національній валюті.

Скільки заробляли банки на високій обліковій ставці

Розмір облікової ставки в країні впливає на вартість усіх фінансових ресурсів. Коли НБУ підіймав її, то був розрахунок на те, що відсотки за облігаціями для населення підвищаться, їх купуватимуть активніше.

Але Міністерство фінансів, яке за це відповідає, залишило ставки без змін. Слабо зросли й ставки за банківськими кредитами та депозитами.

Що з інфляцією зараз

В НБУ вже кілька місяців поспіль фіксували, що темпи інфляції національної валюти зменшуються. Так, згідно з даними регулятора, у червні інфляція у річному вимірі скоротилася до 15%. Найменше дорожчали харчі та пальне.

До слова, схоже на те, що цього року інфляційні процеси будуть не такими глибокими. Наприклад, зараз інфляція в Україні сповільнюється, що було дуже помітно за підсумками травня.

Раніше стало відомо, що Нацбанк запроваджує нові правила щодо поповнення банківських карток через термінали. Також нагадаємо, чи заборонять готівку в Україні під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.