Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Перехід на нові ставки: що потрібно зробити ФОПам з 1 серпня

Щоб уникнути проблем при переході на новий відсоток оподаткування, необхідно ретельно слідкувати за змінами

Фото: Pexels, ДПС. Колаж: Pro Гроші

ФОПів вже почали переводити з 2% ставки

Фото: Pexels, ДПС. Колаж: Pro Гроші

З 1 серпня українські підприємці стикнулися зі змінами в оподаткуванні, оскільки переводяться з 2% ставки на інші. Цей перехід відбувається без заяв, податківці змінюють ставки груп та систему оподаткування в ручному режимі.

Про це розповів податковий консультант Михайло Смокович у себе в Telegram-каналі "Про податки ФОП в Україні".

Що необхідно зробити ФОПам при переводі з 2% ставки

У зв'язку зі змінами, підприємцям слід бути уважними та контролювати процес, щоб перехід відбувся вірно. Адже це відбувається в ручному режимі. Після внесених змін в Облікових даних платника, рекомендується замовити Витяг з реєстру платників єдиного податку для перевірки.

Смокович акцентував, що податкова вручну переводить ФОПів, тому не варто очікувати, що в кабінеті платника вже 1 серпня відобразиться зміна. На це може знадобитися декілька тижнів.

Чи можуть ФОПи з загальної системи обрати будь-які групу та ставку

Існує можливість обрати будь-які групу та ставку під час переходу на загальну систему оподаткування. Михайло Смокович повідомив, що він випробував це на собі.

За його словами, для цього підприємці повинні подати заяву до кінця серпня. Однак, заяви про перехід з 2% на інші групи або ставки, на яких ФОП не був до обрання 2%, відхилені згідно з законодавством.

Чи потрібно ФОПам платити ЄСВ з 1 серпня

Фізичні особи-підприємці мали право на звільнення від сплати єдиного соціального внеску (ЄСВ) протягом воєнного стану та року після його закінчення. Однак, з 1 серпня набрав чинності законопроєкт №8401, який призвів до змін у податковому законодавстві та породив питання щодо сплати ЄСВ фізичними особами-підприємцями (ФОП).

Основні зміни щодо ЄСВ, які набули чинності з 1 серпня, включають:

  • збереження добровільної сплати ЄСВ за себе;
  • зупинка стягнення штрафів та пені за порушення, вчинені до 1 серпня 2023 року;
  • продовження дії мораторію на проведення документальних перевірок щодо ЄСВ, за винятком визначених випадків;
  • відновлення стягнення штрафів за протермінування сплати ЄСВ та невчасне подання звітності.

Такі зміни створюють новий контекст для ФОПів, тому їм слід бути уважними та ознайомитись з оновленим податковим законодавством. Зберігається можливість добровільної сплати ЄСВ, але штрафи за порушення, вчинені до серпня 2023 року, не будуть стягуватись. Однак, ФОПи повинні бути готові до стягнення штрафів за протермінування сплати ЄСВ та невчасне подання звітності, яке відновилося.

Раніше ми повідомляли, що потрібно знати підприємцям про зміни, які набули чинності 1 серпня. Також ми писали, яких помилок припускаються майже всі підприємці.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.