Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

НБУ відновлює планові перевірки банків — про що треба знати

Таке рішення схвалили для того, аби мінімізувати можливі ризики для життя та здоров’я працівників об’єктів нагляду та НБУ

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Перевірки зупинили ще в 2022 році

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Національний банк України поновив планові перевірки банків. Крім того, перевірятимуть небанківські установи у сфері фінансового моніторингу, санкційного законодавства та валютного нагляду.

Про це повідомляє пресслужба НБУ

Коли зупинили перевірки

Ці перевірки зупинили 15 червня 2022 року. Пресслужба зазначила, що на період дії воєнного стану їх поновлюють у дистанційному форматі — без безпосереднього перебування працівників НБУ в банках чи небанківських установах, за можливості надання цими установами віддаленого доступу.

Таке рішення ухвалили, щоб мінімізувати можливі ризики для життя та здоров’я працівників об’єктів нагляду та НБУ.

В яких валютах варто зберігати заощадження

Раніше ми розповідали про те, що українці можуть зберігати свої гроші не лише в доларах та євро. Безпечно буде також мати швейцарський франк та британський фунт. Це залежить від того, яка мета ставиться перед українцями.

Наприклад, швейцарський франк він більш консервативний, а також він має найменший відсоток у світі, адже дана валюта вважається досить стабільною і не має сильної динаміки.

А от британський фунт дещо програє, адже є кілька випадків, коли він знецінився. Наприклад, так сталося після того, як країна даної валюти вийшла із Європейського Союзу. Ще раз випадок повторився після пандемії коронавірусу.

Ще більше інформацію про те, в якій валюті безпечно зберігати гроші, ви можете знайти в нашому матеріалі за посиланням.

Нацбанк оцінив ризики у фінансовому секторі

НБУ покращив оцінку ризиків у фінансовому секторі, згідно зі "Звітом про фінансову стабільність за червень 2023 року". Факторами, що сприяли цьому, були: стійкість енергосистеми, зростання внутрішнього попиту і збільшення прибутків банків. Сумарна оцінка ризиків у фінансовому секторі знизилася на 22,5%.

Зростання прибутків банків знизили ризики капіталу. Крім того, скорочення кредитного портфеля і скасування НБУ підвищених ваг ризику за незабезпеченими споживчими кредитами сприяють підтримці високого рівня капіталу. Однак непрацюючі кредити, що були надані під час війни та зарезервовані частково, можуть створювати тиск на капітал.

Ризик прибутковості оцінюється як – середній. Значне зростання процентних доходів, завдяки інвестиціям вільної ліквідності у цінні папери й зниженню резервування порівняно з попереднім роком, сприяють високій прибутковості сектору. Операційна ефективність банків залишається на високому рівні.

Раніше ми пояснювали, що таке "мокрі" гривні та чому їх обмінюватимуть безплатно. Ще ми розповідали про пошкоджені купюри, які з'явилися в українських банках.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.