Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

На вагу золота: яка ціна справжньої червоної ікри

Ікра вважається одним з найдорожчих делікатесів, хоча в магазинах часто продають несправжній продукт

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Скільки має коштувати справжня червона ікра

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Найжорстокіша річ в ікрі – це напади обжерливості, які вона викликає. Тягу до якісного продукту важко втамувати, якщо ви не маєте гаманець розміром з людину. Звісно, вартість вечері на двох у ресторані можна порівняти з покупкою кількох грамів для делікатесної закуски, але для більшого розмаху доведеться спустошити банківську карту.

У супермаркетах споживачі нерідко зустрічають баночки з червоною ікрою за смішну ціну. Як складова святкового столу на Новий рік та різдвяний період це взагалі обов’язковий делікатес. Люди купують баночки з незнайомою назвою бренду не через відсутність грошей, а від незнання, скільки насправді повинна коштувати якісна їжа.

Сайт Pro Гроші напередодні Нового року розповідає, яка вартість справжньої ікри, та чому вона настільки дорого продається.

Скільки повинна коштувати ікра

Ікра вважається одним із найдорожчих делікатесів у світі: біла білуга, наприклад, продається в роздріб за 25 000 доларів за кілограм. Немає іншої їжі на планеті Земля, яка б так високо цінувалася. Однак не всі варіації однакові по вартості: ціна може відрізнятися в кілька нулів залежно від того, що ви купуєте та в якому місці.

Існує чимало доступної ікри, яку можна замовити в ресторані, проте українці досі віддають перевагу дешевим підробкам у магазинах. Споживачі не до кінця усвідомлюють, чому за невелику баночку доводиться віддавати кілька тисяч гривень, тож обирають варіант не замислюватися над різницею та купувати аналог. І дійсно, ціни можуть легко заплутати будь-кого, хто не має досвіду купівлі ікри.

Загалом справжній продукт коштує у такому ціновому діапазоні:

  • чорна ікра (пінагор або риба-горобець): 120 доларів/кг;
  • чорна ікра (білуга каспійсько-чорноморська): 10 000 доларів/кг;
  • червона ікра (середземноморська осетра): 400 доларів/кг;
  • золота ікра (стерлядь-альбінос): 3150 доларів/кг;
  • золота ікра (осетра): 4500 доларів/кг.

Знайти подібний скарб можна в елітному ресторані. Часто бізнес продає ікру в роздріб, але за послугу доведеться доплатити. Хоча можете спробувати відшукати більш доступні варіанти в супермаркеті. Попереджаємо, пошуки, ймовірно, завершаться провалом, але не варто розчаровуватися та купувати перше, що попадеться на прилавку.

Ціни в магазинах також потрібно моніторити: якщо звичайна банка червоної ікри вагою 80 г вартує менше, ніж 300-350 грн, навіть не зупиняйтеся поглядом на такому товарі. Зрозуміло, що він неякісний і не має жодного відношення до риби.

Чому ікра настільки дорога

Існує п'ять факторів, які визначають ціну ікри: вид риби, процес дозрівання та збирання, якість, а ще співвідношення попиту до пропозиції. Розберемося з кожним фактором окремо.

  • Вид риби та її наявність

Справжня ікра виходить з осетрових. Запаси цього виду риби скорочуються з 20-го століття через надмірний вилов і браконьєрство, а також через руйнування місць існування, забруднення вод і загородження території нересту. Природно, чим складніше отримати продукт, тим дорожче він коштуватиме. Зараз вирощування осетрових в дикій природі стабілізовано на законодавчому рівні й регулюється державними установами.

  • Процес дозрівання

Потрібно 7-20 років, щоб самка осетра досягла статевої зрілості, залежно від виду. Виробники та фермери осетрової ікри змушені чекати довгий час, перш ніж зможуть побачити віддачу від своїх інвестицій. Крім того, якщо ікру не видобути в належний час життя риби, вона виявиться не настільки якісною, тож продаватиметься дешевше.

  • Процес збирання та виготовлення

Окрім самого збору продукту, існує необхідність миття ікри, висушування, витримки, пастеризації та оптимального зберігання, що також потребує часу і грошей. Все вимагає спеціального догляду, що рівноцінно важкій праці. Потім процес починається заново з наступним десятирічним терміном очікування. А ще – рибну ікру, як і раніше, видаляють виключно вручну, з філігранною акуратністю.

  • Якість ікри

Система класифікації використовується для оцінки кольору яйця, його розміру, зрілості, аромату, твердості та смаку – усі фактори можуть сильно відрізнятися для кожного зразка. Товар, менший за розміром і не дуже приємний для ока, позначається як "відбірний". Ікра середнього та трохи вище середнього рівня продаватиметься як "класична" або "королівська". Найбільші перлини найрідкісніших кольорів матимуть назви "імператорських".

  • Попит і пропозиція

Природно, що давній економічний закон попиту та пропозиції впливає на ціну ікри. Поки цей продукт є бажаним для споживачів, він завжди матиме високу вартість.

Раніше сайт Pro Гроші писав, де категорично не можна купувати червону ікру. Також ми повідомляли, за скільки продають червону ікру в супермаркетах.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.