Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Натурпродукт чи підробка? За скільки продають червону ікру в супермаркетах

Ікру вважають символом розкоші, звісно, якщо мова йде не про магазинні товари

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ціни на червону ікру в супермаркетах України

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

У всі часи ікру асоціюють з багатством, а споживають як делікатес, адже справжній натуральний продукт сьогодні можуть собі дозволити лише заможні люди. Звісно, можна насолодитися кількома канапками з червоною ікрою раз на рік, бо невелика баночка обійдеться, як похід в елітний ресторан.

Зауважимо, що мова саме про якісний товар, який дуже важко придбати у магазинах. Зазвичай справжню ікру замовляють у спеціальних закладах або ж перекуповують у ресторанах. Супермаркети постачають продукт, який важко назвати делікатесом – цінник говорить сам за себе. Проте це вихід для людей, які хочуть побавитися в розкіш, але не готові платити великі гроші за кілька грамів червоної ікри.

Сайт Pro Гроші перевірив, скільки коштує цей товар у різних супермаркетах України, а також зібрав цікаві факти про ікру.

Порівняння цін в українських магазинах

АТБ-Маркет. Вибір насправді невеликий, бо майже весь асортимент складають ікряні пасти. Якщо плануєте купити саме червону ікру, доведеться вибирати з двох крайностей – найдешевшого і найдорожчого варіантів. Баночка 110 г лососевої ікри Vomond обійдеться у 30 грн, а 100 г горбуші "Рибкоппродукт" – у 265 грн.

Сільпо. На вибір покупців – два бренди. Лососева ікра "Камчадал" (80 г) коштує 200 грн (акційна ціна, звичайна – 275 грн), баночка з назвою "Спецпосол" (120 г) – 300 грн (звичайна ціна – 360 грн).

Епіцентр. Тут можна знайти як дешеві, так і дорогі пропозиції. Мінімальна вартість зернистої червоної ікри – 100 грн за 80 г ("Дальриба"), максимальна – 5 000 грн за 200 г (бренд Kind Fish, ікра з сибірського осетра).

Ашан. Товар продається у пластикових упаковках і скляних баночках, ціна починається від 25 грн за 100 г ("Русалочка", Vomond, "Камчадал"). В асортименті представлено багато назв, вартість відрізняється в діапазоні кількох десятків гривень. Найдорожча позиція – "Шаланда" із лососевою ікрою (275 г), коштує 1 109 грн.

Novus. Цінники дещо відрізняються від попередніх. Найменше коштів споживачі витратять на 100 г "Камчадалу" – 300 грн (звичайна ціна – 339 грн), за 185 г цього ж бренду доведеться віддати 700 грн (звичайна ціна – 784 грн). А за осетрову преміальну ікру (50 г) магазин просить 1 800 грн (звичайна ціна – 2 000 грн).

Таврія. Звичайна баночка білкового продукту (115 г) коштує 32 грн, за лососеву ікру (60 г) покупці заплатять 125 грн, за 200 г "Камчадалу" – 830 грн, за "Спецпосол" (275 г) – 760 грн. Найдорожчий варіант – "Шаланда" (275 г), коштує 1 300 грн.

Метро. Найдешевша позиція – білкова ікра "Русалочка" (22 грн за 100 г), найдорожча – "Шаланда" (3 200 грн за 600 г). Середні ціни за 100 г продукту наступні: "Камчадал" – 400 грн, "Спецпосол" – 260 грн, Metro Chef – 420 грн.

ЕКО-Маркет. За бренд "Мореход" заплатите 100 грн за 80 г (звичайна ціна – 130 грн). Це найдешевша червона ікра, представлена у супермаркеті. 234 грн коштує 80 г "Спецпосолу", у цій же ціновій категорії – 230 грн за 100 г "Тихоокеанської" лососевої ікри. Інших варіантів для покупки немає.

Що потрібно знати про справжню ікру

Як можна не захоплюватися ікрою? Ці дорогі розкішні перлини ніжно тріскають у роті, створюючи незабутній делікатесний смак. Уявіть особливе поєднання риби та солі, відтінок мінерального смаку і спогад про освітлене сонцем море. Дехто каже, що ікра має горіховий, маслянистий, солодкуватий присмак. Якщо подаєте шовковистий насичений продукт зі звичайним хлібом, тостами чи млинцями, обов’язково поєднуйте закуску з горілкою чи шампанським.

Цікаві факти, які повинен знати кожен любитель ікри:

  • найрідкісніша і найбільш цінна – ікра білуги, що мешкає в Каспійському морі;
  • якість встановлюють за кольором, консистенцією, смаком і зрілістю;
  • забудьте про ложку чи виделку, бо традиційно насолоджуються ікрою прямо з пальців, тримаючи кульки великим і вказівним пальцями;
  • ікра була делікатесом задовго до шампанського, трюфелів та устриць;
  • люди, які виготовляють продукт, повинні пройти навчання, що триває не менше 10-15 років;
  • колір справжньої ікри – десь між світло-сірим і коричнево-чорним відтінками;
  • найдорожча у світі ікра коштує близько 35 тисяч доларів, її отримують з рідкісного осетра-альбіноса віком 60-100 років (водиться лише в південному Каспійському морі);
  • правильно куштувати делікатес так: кладіть ікринки невеликими порціями у рот, насолоджуючись маслянистим смаком; уникайте розжовування, інакше втратите більшу частину смаку; замість цього використовуйте язик і піднебіння, щоб відчути текстуру.

Ікра містить значну кількість кальцію, фосфору, натрію, білка, холестерину (Омега-3), заліза, селену, цинку, магнію, а також вітамінів A, C, D, B2, B6 і B12. Крім того, до складу входять амінокислоти: гістидин, аргінін, метіонін, лізин, ізолейцин. Одна столова ложка чорної ікри, або 15 грамів, містить 35 калорій і багато поживних речовин, необхідних для здорового харчування. Така ж кількість осетрової (червоної) містить 1 г Омега-3 жирних кислот і значну кількість DHA (докозагексаєнової) і EPA (ейкозапентаєнової). Ці сполуки підтримують серцево-судинну, імунну систему та здоров’я нервової системи.

Раніше сайт Pro Гроші писав про фальсифікат червоної ікри на кожній полиці. Також ми повідомляли, де категорично не можна купувати червону ікру.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.